Strektegning av en gruppe mennesker, men fargeklatter i rosa, fersken og blå plassert rundt omkring.

Rusbrukeres menneskerettigheter

Det er flere utfordringer knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Særlig gjelder det mennesker med rusavhengighet. Mange rusbrukere opplever å få rettighetene sine satt under press i møte med blant annet politiet og helsevesenet. På denne siden kan du lese om NIMs arbeid med rusbrukeres menneskerettigheter.

Sentrale rettigheter

Personer som bruker ulovlige rusmidler har de samme menneskerettighetene som alle andre. Likevel har flere rusbrukere utfordringer med å få innfridd sine rettigheter i praksis. Blant annet retten til privatliv, retten til helse, barns rettigheter og retten til beskyttelse fra vold og overgrep kan aktualiseres i møtet mellom rusbrukere og offentlige myndigheter.

10 menneskeikoner, hvorav 6 og en halv er farget rosa.

Over 6 av 10 mener rusavhengige fortjener å få bedre helsehjelp

Det viser en undersøkelse utført av Verian på oppdrag NIM. Samtidig fremkommer det at mange har negative holdninger til rusavhengige.

Hvilke menneskerettslige utfordringer står rusbrukere i Norge overfor?

Det finnes flere svakheter ved ivaretakelsen av rusbrukeres menneskerettigheter i Norge. For eksempel:

Helsehjelp

Det somatiske behandlingstilbudet til personer med samtidige rusproblemer og psykiske lidelser (ROP-lidelser) er mangelfullt på flere områder, noe som utfordrer retten til helse. Personer med alvorlige ROP-lidelser lever rundt 15 år kortere enn befolkningen ellers, særlig på grunn av somatisk sykdom. Samtidig mottar gruppen ofte dårligere somatisk helsehjelp enn andre.

Krisesentertilbud

Voldsutsatte med rusproblemer mangler et reelt krisesentertilbud mange steder i landet. Samtidig utsettes gruppen for vold og overgrep i større grad enn andre. Dette utfordrer myndighetenes sikringsplikt til å beskytte mot vold og overgrep mellom privatpersoner.

Diskrimineringsvern

Rusavhengige risikerer å oppleve stigma og usaklig forskjellsbehandling i møte med ulike offentlige tjenester, noe som kan ha skadelige konsekvenser både på individ- og samfunnsnivå. Samtidig er det uklart hvor langt gruppens rettslige vern mot diskriminering strekker seg i lovverket.

Barns hjelpetilbud

Det eksisterer flere menneskerettslige mangler i det samlede forebyggings- og behandlingstilbudet til barn som bruker ulovlige rusmidler. Blant annet gjelder dette bruken av ruskontrakter for ungdom, behandlingstilbudet til barn med samtidige rusproblemer og psykiske lidelser og hjelpetilbudet til barn på barnevernsinstitusjoner som bruker rusmidler.

Våre rapporter om rusbrukere

NIM har skrevet to rapporter om rusbrukeres rettighetssituasjon. I rapporten «Rus og menneskerettigheter» fra 2022 identifiserte NIM en rekke menneskerettslige utfordringer på rusfeltet. I rapporten «Du har ikke noe her å gjøre» fra 2024 fant NIM at flere rusavhengige opplever stigma og diskriminering i møte med offentlige tjenester. Rapporten baserte seg på kvalitative intervjuer med rusavhengige, brukerorganisasjoner, helsepersonell og politiansatte.

Balansevekt på delt bakgrunn hvor høyre side er rosa og venstre side er blå.

Rus og rettshåndhevelse

Regjeringen sendte våren 2024 ut NOU 2024: 12 – Håndheving av mindre narkotikaovertredelser på høring. NIM har sendt høringssvar til utredningen med en rekke innspill til de foreslåtte lovendringene. NIM påpeker blant annet at den strafferettslige tilnærmingen til befatning med narkotika til eget bruk bør ses i sammenheng med retten til helse, at regelverket knyttet til politiets tvangsmiddelbruk bør utformes slik at det ikke oppstår risiko for menneskerettsbrudd i enkelttilfeller, og at endringer i straffeprosessuelle regler om tvangsmidler som kan slå ut generelt bør utredes bredt.

NIMs anbefalinger

NIM har fremmet flere anbefalinger til myndighetene om hvordan realiseringen av rusbrukeres rettigheter kan styrkes i Norge. Blant annet har NIM anbefalt at myndighetene iverksetter tiltak innenfor områder som vold og overgrep, politiets tvangsmiddelbruk, legemiddelassistert rehabilitering, beskyttelse mot diskriminering og tilgang til helsehjelp.

Rapporter

«Du har ikke noe her å gjøre»

I denne rapporten undersøker NIM rusavhengiges opplevelser av diskriminering og stigmatisering i møte med offentlige tjenester. Rapporten baserer seg på en kvalitativ undersøkelse som er gjennomført av NIM, hvor vi har intervjuet rusavhengige, brukerorganisasjoner, helsepersonell og politiansatte. Disse funnene vurderes opp mot Norges menneskerettslige forpliktelser.

Rus og menneskerettigheter

Det er flere svakheter knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Denne rapporten forsøker å skape større bevissthet om statens menneskerettslige forpliktelser på rusfeltet, og hvor godt de er ivaretatt. I rapporten fremmes ni anbefalinger til myndighetene om hvordan rusbrukeres menneskerettigheter kan styrkes.

NIM-R-2022-007