Rusbrukeres menneskerettigheter
Det er flere utfordringer knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Særlig gjelder det mennesker med rusavhengighet. Mange rusbrukere opplever å få rettighetene sine satt under press i møte med blant annet politiet og helsevesenet. På denne siden kan du lese om NIMs arbeid med rusbrukeres menneskerettigheter.
Sentrale rettigheter
Personer som bruker ulovlige rusmidler har de samme menneskerettighetene som alle andre. Likevel har flere rusbrukere utfordringer med å få innfridd sine rettigheter i praksis. Blant annet retten til privatliv, retten til helse, barns rettigheter og retten til beskyttelse fra vold og overgrep kan aktualiseres i møtet mellom rusbrukere og offentlige myndigheter.
Over 6 av 10 mener rusavhengige fortjener å få bedre helsehjelp
Det viser en undersøkelse utført av Verian på oppdrag NIM. Samtidig fremkommer det at mange har negative holdninger til rusavhengige.
Hvilke menneskerettslige utfordringer står rusbrukere i Norge overfor?
Det finnes flere svakheter ved ivaretakelsen av rusbrukeres menneskerettigheter i Norge. For eksempel:
Våre rapporter om rusbrukere
NIM har skrevet to rapporter om rusbrukeres rettighetssituasjon. I rapporten «Rus og menneskerettigheter» fra 2022 identifiserte NIM en rekke menneskerettslige utfordringer på rusfeltet. I rapporten «Du har ikke noe her å gjøre» fra 2024 fant NIM at flere rusavhengige opplever stigma og diskriminering i møte med offentlige tjenester. Rapporten baserte seg på kvalitative intervjuer med rusavhengige, brukerorganisasjoner, helsepersonell og politiansatte.
«Du har ikke noe her å gjøre»
Rus og rettshåndhevelse
Regjeringen sendte våren 2024 ut NOU 2024: 12 – Håndheving av mindre narkotikaovertredelser på høring. NIM har sendt høringssvar til utredningen med en rekke innspill til de foreslåtte lovendringene. NIM påpeker blant annet at den strafferettslige tilnærmingen til befatning med narkotika til eget bruk bør ses i sammenheng med retten til helse, at regelverket knyttet til politiets tvangsmiddelbruk bør utformes slik at det ikke oppstår risiko for menneskerettsbrudd i enkelttilfeller, og at endringer i straffeprosessuelle regler om tvangsmidler som kan slå ut generelt bør utredes bredt.
NIMs anbefalinger
NIM har fremmet flere anbefalinger til myndighetene om hvordan realiseringen av rusbrukeres rettigheter kan styrkes i Norge. Blant annet har NIM anbefalt at myndighetene iverksetter tiltak innenfor områder som vold og overgrep, politiets tvangsmiddelbruk, legemiddelassistert rehabilitering, beskyttelse mot diskriminering og tilgang til helsehjelp.
NIMs arbeid med rusbrukeres rettigheter
Høringsuttalelser og innspill
NOU 2024: 12 – Håndheving av mindre narkotikaovertredelser
NIM har sendt høringssvar til NOU 2024: 12 – Håndheving av mindre narkotikaovertredelser.
NOU 2023:24 Med barnet hele vegen – Barnevernsinstitusjoner som har barnas tillit
NIM mener utvalget har levert en grundig utredning om store deler av institusjonsbarnevernsfeltet. Utredningen ivaretar barns rett til medvirkning på en god måte. Utvalget redegjør godt for og drøfter mange sentrale menneskerettigheter, samtidig som andre deler av utredningen klart har en side til menneskerettighetene uten at de i særlig grad trekkes inn. NIM har videre enkelte kommentarer knyttet til temaene helsehjelp for barn som bruker rusmidler og utvalgets vurdering av utfordringene knyttet til tverrfaglig helsekartlegging av barn.
Innspill til Rushåndhevingsutvalget
NIM har avgitt innspill til Rushåndhevingsutvalget. NIM nevner flere menneskerettslige spørsmål som bør vurderes, blant annet vern mot selvinkriminering og bruk av overskuddsinformasjon. Videre gir vi innspill definisjonen av «rusmisbruker» i tilfeller der rusbruken har sin årsak i en funksjonsnedsettelse og om spørsmålet om funksjonsnedsettelsens betydning for straffefastsettelsen.
Forenkle og forbedre. Rapport fra ekspertutvalg for tematisk organisering av psykisk helsevern
I høringssvaret kommenterer NIM behandlingstilbudet til voksne med ROP-lidelser. En rekke studier vier at personer med ROP-lidelser mottar et dårligere somatiskhelsetilbud enn resten av befolkningen. Flere rusavhengige opplever heller ikke å få god nok psykisk helsehjelp. Dette utfordrer kravet til kvalitativt gode helsetjenester slik retten til høyest oppnåelige helsestandard krever. NIM mener at departementet i arbeidet med oppfølgingen av utredningen, bør se hen til denne særproblemstillingen, og finne og gjennomføre tiltak som styrker tverrfagligheten og samhandlingen med andre deler av helsevesenet for akkurat denne pasientgruppen.
NIMs innspill til Voldtektsutvalget
NIM har avgitt innspill til Voldtektsutvalget. I innspillet tar NIM opp flere temaer. NIM mener blant annet at det særlig er sårbare grupper voldsutsattes menneskerettigheter som utfordres i Norge i dag. Det inkluderer utsatte grupper voldtektsutsatte, og NIM mener utvalget bør ha et særlig øye til disse gruppene. NIM mener også at utvalget bør se særlig på hjelpe- og støttetilbudet for voldtektsutsatte, og at kommunenes rolle i å sikre hjelpe- og støttetilbudet dette adresseres. Videre mener NIM at utvalget bør adressere spørsmålet om et nasjonalt evalueringsorgan for Istanbulkonvensjonen, som konvensjonens artikkel 10 krever. NIM peker også på internasjonale anbefalinger Norge har mottatt fra Istanbulkonvensjonens overvåkningsorgan (GREVIO) og FNs kvinnekomité (CEDAW), og mener at utvalget bør ta utgangspunkt i disse anbefalingene i sitt arbeid.
Rapporter
«Du har ikke noe her å gjøre»
I denne rapporten undersøker NIM rusavhengiges opplevelser av diskriminering og stigmatisering i møte med offentlige tjenester. Rapporten baserer seg på en kvalitativ undersøkelse som er gjennomført av NIM, hvor vi har intervjuet rusavhengige, brukerorganisasjoner, helsepersonell og politiansatte. Disse funnene vurderes opp mot Norges menneskerettslige forpliktelser.
Rus og menneskerettigheter
Det er flere svakheter knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Denne rapporten forsøker å skape større bevissthet om statens menneskerettslige forpliktelser på rusfeltet, og hvor godt de er ivaretatt. I rapporten fremmes ni anbefalinger til myndighetene om hvordan rusbrukeres menneskerettigheter kan styrkes.
Artikler m.m.
Rusbrukeres rettigheter på agendaen
Regjeringens forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet følger opp flere av NIMs anbefalinger. Samtidig har reformen skapt stor debatt, særlig knyttet til rusavhengiges døgnbehandlingstilbud og strafferettslige virkemidler mot rusbruk. Fredag 25. oktober la regjeringen frem første del av sin forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet i stortingsmeldingen Meld. St. 5 (2024-2025) «Trygghet, fellesskap og verdighet: Forebyggings- og […]
Over 6 av 10 mener rusavhengige fortjener å få bedre helsehjelp
Det viser en undersøkelse utført av Verian på oppdrag fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Samtidig fremkommer det at mange har negative holdninger til rusavhengige.
Rus og rettshåndhevelse
Regjeringen sendte i vår ut NOU 2024: 12 – Håndheving av mindre narkotikaovertredelser på høring. NIM har sendt høringssvar til utredningen, hvor vi kommer med en rekke innspill til de foreslåtte lovendringene.
NIMs supplerande rapport til FNs kvinnekomité
NIM har levert sin supplerande rapport til FNs kvinnekomité. Krisesentertilbodet, og etterforsking og straffeforfølging av vald mot kvinner, og vald mot utsette grupper av kvinner er nokre av temaa i rapporten.
Første rapport om Noregs etterleving av Istanbulkonvensjonen
25. november, på FNs internasjonale dag for avskaffing av vald mot kvinner, publiserte GREVIO sin første rapport om Noregs etterleving av Istanbulkonvensjonen. Noreg får både ros og ris.