Vold i nære relasjoner

Vold i nære relasjoner er et av våre største samfunnsproblemer. Menneskerettighetene forplikter staten til å gjøre det den kan for å beskytte enkeltpersoner mot vold og overgrep fra andre når det er en reell og umiddelbar risiko for at slike handlinger kan skje, og som myndighetene kjente eller burde kjent til.

På denne siden kan du lese om NIMs arbeid med vold i nære relasjoner.

Hva er «vold i nære relasjoner»

Ifølge Istanbulkonvensjonen skal «vold i nære relasjoner» forstås som alle handlinger med fysisk, seksuell, psykisk eller økonomisk vold som blir utøvd i familien eller i nære relasjoner, eller mellom tidligere eller nåværende ektefeller eller partnere, uavhengig av om voldsutøveren har eller tidligere har hatt felles bosted med offeret.

I følge Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) omfatter vold i nære relasjoner ulike former for vold og overgrep mellom nåværende og tidligere familiemedlemmer, og den omfatter også barn som er vitne til volden. Negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse faller også inn under begrepet.

Piktogram av 1 rød person og tre blå personer.

1 av 4 kjenner ikke til at de har en avvergingsplikt som privatperson

Det viser en undersøkelse utført av Verian på oppdrag NIM. Samtidig sier omtrent 9 % at de kjenner til eller har mistanke om at noen i sin omgangskrets eller nærmiljø har vært utsatt for alvorlig vold eller overgrep.

Partnervold

Partnervold er ikke et juridisk begrep, men det brukes gjerne for å beskrive mishandling av nåværende eller tidligere partnere. Staten må treffe de tiltakene som er nødvendige for å fremme og verne om retten til å leve et liv fritt for vold, også i den private sfæren. Derfor plikter staten å forhindre, etterforske, straffe og gi erstatning for denne typen voldshandlinger.

Barn og vold i nære relasjoner

Ethvert barn har rett til å leve uten fysisk og psykisk vold. Det følger for eksempel av barnekonvensjonen artikkel 19 at alle nødvendige tiltak, både lovgivningsmessige, administrative, sosiale og opplæringsmessige, skal tas for å beskytte barn mot alle former for fysisk og psykisk vold, overgrep og omsorgssvikt.

NIMs rapporter om vold i nære relasjoner

NIM har skrevet flere rapporter som tar for seg ulike områder innenfor vold i nære relasjoner, disse handler om hjelpetilbudet til voldsutsatte kvinner med innvandrerbakgrunn; barns rett til beskyttelse mot vold, overgrep og omsorgssvikt; skeives menneskerettslige vern mot vold og overgrep; hjelpetilbudet til voldsutsatte i aktiv rus; og vold og overgrep i samiske samfunn.

Er du utsatt for vold eller kjenner noen som er det?

Krisesenter nær deg

Krisesenteret er et tilbud til deg som er utsatt for vold eller overgrep fra en partner, familie eller andre du har et nært forhold til. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Sentrene tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning til voksne og barn.

Finn ditt krisesenter på krisesenter.no her

Politiet

Mange mennesker lever i voldelige forhold. Mange opplever også vold og trusler i familien eller andre nære relasjoner. Er du utsatt for vold, trusler eller tvang? Eller mistenker at andre er utsatt? Da kan politiet hjelpe deg. De kan veilede deg om hvordan du kan anmelde og vil også støtte deg hvis det blir en rettssak.

Ring Politiets hjelpetelefon på 800 40 008 eller les mer på politiets nettsider her.

VOlinjen

Vold- og overgrepslinjen 116 006 er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner.

Ring 116 006 eller les mer på www.volinjen.no

Plikt.no

Enkelte former for vold og overgrep har vi en lovpålagt plikt til å søke å avverge. Avvergingsplikten gjelder for alle, både for deg som jobber med mennesker og har taushetsplikt og for deg som privatperson.

Les mer om avvergeplikten på plikt.no

Anbefalinger

NIM har fremmet flere anbefalinger om vold i nære relasjoner, bl.a. i rapporter og årsmeldinger.

Høringsuttalelser og innspill

Endringer i integreringsloven mv.

NIM har gitt høringsinnspill til endringer i integreringsloven mv. NIM kommenterer en av de foreslåtte endringene i integreringsloven, nemlig utvidelse av aldergruppen med rett og plikt for introduksjonsprogram fra 55 til 60 år. Vi påpeker at en utvidelse av aldersgrensen også kan bidra til større sjanse for å komme ut av voldsrelasjoner for gruppen som omfattes av introduksjonsprogrammet og dermed bidra til oppfølging av menneskerettighetene.

Til: Stortingets kommunal og forvaltningskomité
NIM- H-2025-021

NIMs høringsuttalelse til forslag om lov om undersøkelsesordning for drap osv. mot barn mv.

NIM har avgitt høringsuttalelse til forslag om undersøkelsesordning for drap og andre alvorlige saker om vold, overgrep og omsorgssvikt mot barn mv. Etter NIMs syn vil en undersøkelsesordning kunne bidra til bedre etterlevelse av Norges internasjonale forpliktelser etter bl.a. barnekonvensjonen, Istanbulkonvensjonen, Lanzarotekonvensjonen og EMK, fordi den gjennom avdekking av feil og mangler i eksisterende lovverk og praksis vil kunne videreutvikle og forsterke forebyggingsarbeidet mot drap, vold, overgrep og omsorgssvikt mot barn. NIM ber for øvrig blant annet departementet om å vurdere forslagets regler om tilgang til taushetsbelagte opplysninger grundigere opp mot Grunnloven og EMK.

Til: Barne- og familiedepartementet
NIM-H-2025-008

NOU 2024: 13 Lov og frihet – Negativ sosial kontroll, æresmotivert vold, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, psykisk vold og ufrivillig utenlandsopphold – juridiske problemstillinger og forslag til regelverksendringer

NIM har sendt høringsinnspill til Arbeids- og inkluderingsdepartementet i forbindelse med oppfølgingen av NOU 2024: 13 Lov og frihet. I høringsinnspillet støtter NIM utvalgets forslag om tydeligere lovreguleringer når det gjelder kriminalisering av psykisk vold. Når det gjelder utvalgets forslag om å kriminalisere det å leve i et barneekteskap, så mener NIM at dette må utredes nærmere. Det er også viktig at unntakene i loven må være klart definert for å sikre forutsigbarhet og rettssikkerhet. Når det gjelder oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag for personer som utsettes for mishandling, så støtter NIM at også psykisk mishandling eksplisitt inkluderes i loven, og at kravet om redusert livskvalitet fjernes. NIM støtter også forslagene om å styrke barns rett til opphold på selvstendig grunnlag. Utredningen inneholder flere forslag som har som formål å styrke retten til fri rettshjelp, som NIM støtter.

Til: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
NIM-H-2024-039

Forslag til endringer i krisesenterloven

NIM har vurdert noen menneskerettslige spørsmål som reises i forbindelse med revideringen av krisesenterloven. NIM har også påpekt at flere av utfordringene i krisesentertilbudet ikke kan løses ved lovgivningstiltak alene, men at man også bør se på andre typer tiltak.

Til: Barne- og familiedepartementet
NIM-H-2024-034

Forslag til lov om statens kommisjon for partnerdrap

Etter NIMs syn vil en permanent kommisjon for partnerdrap bidra til bedre etterlevelse av Norges internasjonale forpliktelser etter bl.a. Istanbulkonvensjonen og EMK, fordi den gjennom avdekking av feil og mangler i eksisterende lovverk og praksis vil kunne videreutvikle og forsterke forebyggingsarbeidet mot partnerdrap og alvorlig partnervold. NIM mener forslaget til lov om statens kommisjon for partnerdrap vil kunne bidra til økt gjennomføring av statens sikringsplikt etter menneskerettighetene.

Til: Justis- og beredskapsdepartementet
NIM-H-2024-028