Kommuner og menneskerettigheter
Kommunene har et selvstendig ansvar for å ivareta menneskerettighetene. NIM jobber for å øke kunnskapen om menneskerettigheter blant folkevalgte og ansatte i landets kommuner. På denne siden finner du relevant informasjon om kommunenes menneskerettighetsansvar.
Dette er kommuners menneskerettighetsansvar
Kommunene står i førstelinjen når det gjelder å sikre mange av menneskerettighetene i Norge. Lærerne som underviser barnet ditt, vernepleierne som pleier din syke forelder eller naboen som sikrer at bygninger i din kommune skal være universelt utformet, bidrar daglig til gjennomføringen av menneskerettighetene.
Kommunene har et selvstendig menneskerettighetsansvar, jf. Grunnloven § 92 og HR 2022- 401-A (Tolgasaken). Dette betyr at kommunene må ivareta menneskerettighetene i alle aspekter av sitt virke. Menneskerettighetene er juridisk forpliktende for kommunene.
Ta NIMs menneskerettighetskurs for kommuner her!
Er du ansatt eller folkevalgt i en kommune? Da spiller du en avgjørende rolle for å ivareta menneskerettighetene i Norge. Ta ett av våre fire menneskerettighetskurs tilpasset din rolle i kommunen.
Kommunerapporten
NIMs rapport «Kommuner og menneskerettigheter» handler om det menneskerettslige ansvaret som ligger hos norske kommuner. Rapporten peker på utfordringer, behov og strategier for arbeid på området. NIM gjennomførte en spørreundersøkelse blant kommunale ledere. Mange av disse funnene omtales i rapporten, mens øvrige funn presenteres i tre notater om barnevern, eldres menneskerettigheter og ytringsfrihet.
Funn om menneskerettighetene til eldre i kommunene
Funn om barns medvirkning i barnevernstjenesten i kommunene
Funn om offentlig ansattes ytringsfrihet
Andre relevante rapporter
Mange av NIMs rapporter berører temaer som faller innenfor kommunenes ansvarsområder.
Stille i møte med hets – en rapport om tilskuerintervensjon i Norge
Skeiv rett
Eldres menneskerettigheter
Rus og menneskerettigheter
Funksjonshemmedes ytringsfrihet
Holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge
Barns rett til beskyttelse mot vold, overgrep og omsorgssvikt
Inkorporering av CRPD i norsk rett
Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder
Hvorfor dømmes Norge i EMD?
Klima og menneskerettigheter
Ivaretakelsen av menneskerettighetene ved håndteringen av utbruddet av covid‑19
Natural Resource Development, Business and the Rights of Indigenous Peoples
Norges nasjonale minoriteter
Eldres menneskerettigheter – Syv utfordringer
Vold og overgrep i samiske samfunn
Sjøsamenes rett til sjøfiske
Omsorg for enslige mindreårige asylsøkere
Veiledere
NIMs veiledere fungerer som verktøy i arbeidet med kommuner og menneskerettigheter på en rekke ulike områder.
Veileder for utredning av menneskerettslige problemstillinger – Kilder, tolkning, metode
Denne veilederen er ment å være en verktøykasse eller et oppslagsverk for alle som i ulike sammenhenger har behov for å utrede problemstillinger som har sider til menneskerettighetene.
Ytringsfrihet for sykepleiere
Denne teksten er en kort introduksjon i ytringsfrihet skrevet spesifikt for sykepleiere. Teksten er en veileder spesielt for yrkesutøvere i helsefag, men kan leses av andre yrkesgrupper også.
Ytringsfrihet for kommunalt ansatte
Denne veilederen er innføring i ytringsfrihet for kommunalt ansatte. Veilederen tar for seg grunnleggende informasjon om ytringsfrihet, hva lojalitetsplikten er og dens begrensninger, med eksempler.
Internasjonale anbefalinger til Norge – en oversikt
"Internasjonale anbefalinger til Norge" er en søkbar database utviklet av NIM for å kunne vise og navigere i internasjonale menneskerettighetsanbefalinger til Norge.
Kommunenes ivaretakelse av menneskerettigheter ved håndteringen av covid-19-pandemien
I dette notatet gir NIM innspill til kommunene når det gjøres smitteverntiltak som aktualiserer menneskerettighetene.
Prosjekter
NIM har flere pågående prosjekter som berører kommuners menneskerettighetsansvar.
Undervisning om kommuners menneskerettighetsansvar
Prosjektet tar sikte på å utvikle og gjennomføre et undervisningsopplegg om kommunenes menneskerettighetsansvar. Opplegget vil være rettet mot landets kommuner, og vil kunne bestå av blant annet skriftlig opplæringsmateriell, videoer og foredrag.
Voldsutsatte kvinner med innvandrerbakgrunn sine menneskerettigheter
Prosjektets formål er å bidra til å styrke voldsutsatte kvinner med innvandrerbakgrunn sine menneskerettigheter. Våre undersøkelser viser at det fortsatt er en vei å gå for at flere av disse kvinnene skal få sine rettigheter fullt ut realisert.
Rusbrukeres møte med offentlige tjenester
Prosjektet består av en intervjuundersøkelse med personer med rusavhengighet og noen representanter fra det offentlige tjenesteapparatet. Undersøkelsen vil resultere i en rapport som utgis høsten 2023.
Offentlig ansattes ytringsfrihet
Prosjektet består særlig av foredrag for offentlig ansatte og fagforeninger om faktiske og rettslige sider av offentlig ansattes ytringsfrihet, samt utvikling av veiledere og annet materiell.
Alle NIMs publikasjoner om kommuner
Høringsuttalelser og innspill
Forslag til nye statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet
NIM gir i denne høringsuttalelsen merknader til regjeringens forslag til nye statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet. NIM understreker at kommunene har en viktig rolle i å sikre menneskerettigheter og påpeker behovet for bedre koordinering mellom sentrale og lokale myndigheter. I lys av Fosen-saken fra Høyesterett, anbefaler NIM at retningslinjene tydelig reflekterer prinsippene og vurderingskriteriene fastlagt av Høyesterett.
Oversendelse av kurs og verktøy for å styrke kommunens arbeid med menneskerettigheter
NIM har sendt brev til landets kommunedirektører. Formålet med brevet er å oversende kurs, verktøy og ressurser NIM har utarbeidet for å bistå kommunene med å styrke arbeidet med å gjennomføre menneskerettighetene lokalt. I tillegg gir NIM noen overordnede råd til hvordan kommunene kan få en mer systematisk tilnærming til menneskerettighetene.
Oversendelse av menneskerettslige verktøy og tilbud om faglige bidrag om menneskerettigheter
NIM har sendt brev til samtlige politiske partier representert på Stortinget. Formålet med brevet er å oversende noen av NIMs ressurser om menneskerettigheter rettet mot folkevalgte, og tilby faglige bidrag til partiene om menneskerettslige spørsmål.
Oversendelse av kurs og verktøy for å styrke kommunenes arbeid med menneskerettigheter
NIM har sendt brev til landets statsforvaltere. Formålet med brevet er å aktualisere kommunenes menneskerettighetsansvar, og oversende NIMs kurs og ressurser for å styrke kommunenes arbeid med menneskerettigheter.
Forespørsler om møter med politisk ledelse i syv av landets største kommuner
NIM har sendt brev til politisk ledelse i syv av landets største byer. Formålet med brevet er å orientere om NIMs arbeid med kommuners menneskerettsansvar, og be om et møte om hvordan kommunen kan styrke sitt arbeid med å sikre menneskerettighetene ytterligere.
Rapporter
Eldres menneskerettigheter – På stedet hvil?
I denne rapporten har NIM vurdert sårbare eldres menneskerettighetssituasjon i Norge. NIM har sett på tre problemområder: vold og overgrep, tvungen helsehjelp, og underernæring og uheldig legemiddelbruk. Rapporten bygger videre på NIMs rapport «Eldres menneskerettigheter – syv utfordringer» fra 2019, som fant at eldre møter menneskerettslige utfordringer på en rekke samfunnsområder i Norge. NIM spør: Hvordan står det til med eldres menneskerettigheter i 2023? Har det skjedd fremgang, eller står eldres menneskerettighetssituasjon på stedet hvil?
Bostedsløse EØS-migranters rett til husly
NIM har utredet hvilke plikter myndighetene har til å gi et overnattingstilbud til bostedsløse som befinner seg på territoriet. Vi mener det er grunn til å vurdere nærmere om tilbudene som finnes i Oslo sikrer oppfyllelse av menneskerettighetene.
Rus og menneskerettigheter
Det er flere svakheter knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Denne rapporten forsøker å skape større bevissthet om statens menneskerettslige forpliktelser på rusfeltet, og hvor godt de er ivaretatt. I rapporten fremmes ni anbefalinger til myndighetene om hvordan rusbrukeres menneskerettigheter kan styrkes.
Holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge
I denne rapporten presenterer NIM funn fra en omfattende spørreundersøkelse om befolkningens holdninger til samer og nasjonale minoriteter, og etterlyser tiltak for å forebygge og bekjempe hatprat mot, samt et betydelig kunnskapsløft om de samme gruppene.
Funksjonshemmedes ytringsfrihet
Denne rapporten handler om utfordringer for funksjonshemmedes ytringsfrihet og er basert på funn fra en undersøkelse som NIM gjennomførte i 2021.
Artikler m.m.
Kommunene er menneskerettighetenes førstelinje
Kronikk av direktør i NIM Adele Matheson Mestad,og rådgiver Eivind Digranes. Opprinnelig publisert i Kommunal rapport 21. desember 2023. Uten kommunene klarer vi ikke å innfri menneskerettighetene. Da må vi gi dem gode menneskerettighetsbriller – og kunnskap. Visste du at kommunene er avgjørende for at Norge skal ivareta menneskerettighetene? Det er kanskje ikke så ofte vi […]
NIM lanserer krafttak for menneskerettigheter i kommunene
I dag lanserer NIM et menneskerettighetskurs for folkevalgte og ansatte i kommunene. Kurset skal hjelpe kommunene med å jobbe mer systematisk med menneskerettigheter.
Å stemme i frie og hemmelige valg er en menneskerettighet
I dag og i løpet av de siste ukene har millioner av nordmenn gått til valgurnene for å stemme på hvem som skal styre kommunene og fylkene våre. Stemmeretten er en sentral menneskerettighet. Her er det du trenger å vite om valg og menneskerettigheter.
Seks råd for å sikre eldres menneskerettigheter
Mange eldre opplever å ikke få realisert rettighetene de har krav på. Hva kan du selv gjøre for å sikre egne rettigheter? Her er seks råd fra NIM.
Holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge
I denne rapporten presenterer NIM funn fra en omfattende spørreundersøkelse om befolkningens holdninger til samer og nasjonale minoriteter, og etterlyser tiltak for å forebygge og bekjempe hatprat mot, samt et betydelig kunnskapsløft om de samme gruppene.