Eldres menneskerettigheter
Eldres menneskerettigheter er under press på en rekke områder, og i takt med den økende andelen eldre i samfunnet er NIM bekymret for at disse utfordringene blir enda større i fremtiden. På denne siden kan du lese om NIMs arbeid med eldres menneskerettigheter. Eldre er en mangfoldig gruppe, og vårt arbeid fokuserer i hovedsak på rettighetsutfordringer for særlig sårbare eldre på ulike samfunnsområder.
Sentrale rettigheter
Eldre er beskyttet av de samme menneskerettighetene som alle andre. Likevel møter mange eldre i Norge utfordringer med å få innfridd sine menneskerettigheter. Særlig retten til helse, privatliv og autonomi, og forbudet mot nedverdigende og uverdig behandling kan aktualiseres når sårbare eldre ikke blir godt nok ivaretatt av offentlige instanser.
1 av 4 kjenner til uverdig behandling i eldreomsorgen
Det viser en undersøkelse utført av Verian på oppdrag fra NIM. I tillegg fremkommer det at 48 prosent har liten tro på at eldreomsorgen vil være i stand til å ivareta dem på en god måte om de får behov for hjelp når de blir gamle.
Hvilke menneskerettslige utfordringer står eldre i Norge overfor?
Det finnes en rekke svakheter i hvordan menneskerettighetene ivaretas i norsk eldreomsorg. Eksempler på områder med utfordringer er:
NIMs arbeid med eldres rettigheter
NIM har gjennomgått situasjonen for eldres menneskerettigheter i Norge i to rapporter. I rapporten «Eldres menneskerettigheter – Syv utfordringer» fra 2019 identifiserte NIM en rekke områder der eldres menneskerettigheter utfordres. I rapporten «Eldres menneskerettigheter – På stedet hvil?» fra 2023, gjorde NIM en ny vurdering på tre områder: vold og overgrep, tvangsbruk, og underernæring og uheldig legemiddelbruk, og fant at utfordringene vedvarer.
Eldres menneskerettigheter – Syv utfordringer
NIMs anbefalinger
De siste årene har NIM fremmet flere anbefalinger til myndighetene for å bidra til å styrke realiseringen av sårbare eldres menneskerettigheter i Norge. Blant annet har NIM pekt på at myndighetene må styrke innsatsen innenfor områder som vold og overgrep, tvungen helsehjelp, vergemål, underernæring og uheldig legemiddelbruk.
Hvilken rolle spiller kommunene i å ivareta eldres menneskerettigheter?
Flere av de menneskerettslige utfordringene eldre i Norge møter, finner sted på kommunalt nivå. Kommunene bærer et selvstendig ansvar etter Grunnloven for å sikre menneskerettighetene, og spiller en viktig rolle i å ivareta eldres rettigheter, særlig gjennom å tilby helsetjenester som sykehjem og hjemmetjenester.
NIM har en pågående satsning på kommuner og menneskerettigheter. Ressursene våre for kommuner omfatter blant annet et undervisningsopplegg om menneskerettigheter for ansatte i kommunen og en egen rapport om kommunenes menneskerettighetsansvar. Disse ressursene og mer informasjon om NIMs kommunearbeid finner du på NIMs temaside om kommuner.
Alle NIMs publikasjoner om eldre
Høringsuttalelser og innspill
NOU 2024:10. Ny motorferdselslov
NIM har avgitt en høringsuttalelse som berører utvalgets arbeid med motorferdsel i utmark, med fokus på menneskerettigheter knyttet til urfolk og funksjonshemmede. NIM mener at utvalget har gjort grundige vurderinger knyttet til de menneskerettslige aspektene ved motorferdsel i utmark. NIM støtter at hensynet til samisk kulturutøvelse inkluderes i lovens formålsparagraf.
Når det gjelder funksjonshemmedes rettigheter, påpeker NIM at FNs konvensjon om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) forplikter Norge til å legge til rette for likestilling i fritidsaktiviteter. Utvalgets forslag om å unnta eldre med aldersbestemte funksjonsnedsettelser fra utvidet adgang til motorferdsel, reiser imidlertid spørsmål om diskriminering. NIM stiller seg kritisk til hvorvidt en slik forskjellsbehandling er saklig og legitim, og anbefaler at forholdet til likestillings- og diskrimineringsloven og CRPD vurderes grundigere.
Oversendelse av NIMs rapport «Eldres menneskerettigheter: På stedet hvil?»
NIM har oversendt vår nye rapport «Eldres menneskerettigheter: På stedet hvil?» til kommuner og statsforvaltere i Norge. I brevene redegjøres det for rapportens hovedfunn.
Oversendelse av NIMs rapport «Eldres menneskerettigheter: På stedet hvil?»
NIM har oversendt vår nye rapport «Eldres menneskerettigheter: På stedet hvil?» til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. I brevet redegjøres det for rapportens hovedfunn. NIM ber også om et møte for å diskutere rapportens innhold.
Lov om opphevelse av eldreombudsloven
NIM har avgitt skriftlig innspill til helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i forbindelse med behandlingen av Prop. 56 L (2022-2023) om forslag til lov om opphevelse av eldreombudsloven. Ettersom avviklingen av Eldreombudet følger Stortingets budsjettvedtak, har ikke lovforslaget tidligere vært på høring. I innspillet kommenterer NIM forslaget på prinsipielt grunnlag. NIM anser det som uheldig at Eldreombudet legges ned, ettersom nedleggelsen gjør at eldre i Norge mister en helhetlig og uavhengig ordning som arbeider spesielt for å ivareta deres rettigheter. Dermed er det spesielt viktig at myndighetene sørger for at det iverksettes tiltak for å styrke eldres rettssikkerhet i tiden fremover.
Ivaretakelsen av menneskerettigheter under covid-19-pandemien
Brev sendt til Helse- og omsorgsdepartementet, Kommunal og moderniseringsdepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet fredag 3. april.
Rapporter
Eldres menneskerettigheter – På stedet hvil?
I denne rapporten har NIM vurdert sårbare eldres menneskerettighetssituasjon i Norge. NIM har sett på tre problemområder: vold og overgrep, tvungen helsehjelp, og underernæring og uheldig legemiddelbruk. Rapporten bygger videre på NIMs rapport «Eldres menneskerettigheter – syv utfordringer» fra 2019, som fant at eldre møter menneskerettslige utfordringer på en rekke samfunnsområder i Norge. NIM spør: Hvordan står det til med eldres menneskerettigheter i 2023? Har det skjedd fremgang, eller står eldres menneskerettighetssituasjon på stedet hvil?
«Kommuner og menneskerettigheter»
Uten innsats fra kommunene får vi ikke gjennomført menneskerettighetene i Norge. Les mer om det i vår rapport «Kommuner og menneskerettigheter».
Temarapport 2019 – Eldres menneskerettigheter: syv utfordringer
Denne temarapporten belyser aktuelle menneskerettslige utfordringer som berører eldre. NIM har analysert rettslige og faktiske grunnlag på syv ulike temaområder. Rapporten omtaler flere forhold som gir grunn til bekymring, i tillegg til konkrete anbefalinger til myndighetene.
Artikler m.m.
Utbredt frykt for tap av rettigheter i alderdommen
«Nesten halvparten av Norges befolkning tror ikke at norsk eldreomsorg vil kunne ta vare på dem på en god måte hvis de blir hjelpetrengende som gamle.»
Hvilke menneskerettslige utfordringer står eldre i Norge overfor?
Det finnes en rekke svakheter i hvordan menneskerettighetene ivaretas i norsk eldreomsorg. Her kan du lese om noen av utfordringene.
NIMs anbefalinger om eldre
I perioden 2019–2024 har NIM fremmet en rekke anbefalinger til myndighetene for å bedre menneskerettighetssituasjonen for sårbare eldre. Her er en oversikt. Vold og overgrep Flere studier og rapporter tyder på at vold og overgrep mot eldre ikke blir avdekket og håndtert tilstrekkelig. Det er fortsatt mangel på strategier, tiltak og kunnskap på området. Voldsutsatte […]
Seks råd for å sikre eldres menneskerettigheter
Mange eldre opplever å ikke få realisert rettighetene de har krav på. Hva kan du selv gjøre for å sikre egne rettigheter? Her er seks råd fra NIM.
Ny NIM-rapport: Eldres menneskerettigheter utfordres på flere områder
Det finnes en rekke svakheter i hvordan menneskerettighetene ivaretas i norsk eldreomsorg. Det er konklusjonen i en rapport fra NIM, som lanseres i dag. I rapporten fremmes tre anbefalinger til hvordan myndighetene kan styrke eldres menneskerettigheter.