11. Praktiske tips om hvor man finner ulike rettskilder og andre dokumenter 

11.1. Grunnloven

Lovdata har en egen nettside om Grunnloven. Her finner man Grunnloven, historiske versjoner, grunnlovsforarbeider og artikler om Grunnloven.

Forslag til grunnlovsendringer behandles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. En oversikt over saker til behandling og ferdigbehandlede saker ligger på Stortingets nettsider.

Ola Mestad og Dag Michalsen har utgitt en historisk kommentarutgave til Grunnloven, som i tillegg til å være en oppdatert lovkommentar gir en forklaring av Grunnloven slik den har vært, med dens bakgrunn, alle endringer og kontinuiteten fra 17. mai 1814 til utgangen av 2020. Boken ligger med åpen tilgang på idunn.no.

11.2. EMK og andre rettskilder fra Europarådet

I Europarådets søkemotor for traktater kan man søke på traktater ut fra såkalt CETS-nummer eller tittel, eller man kan søke ved bruk av emneord. Det er også mulig å søke etter flere traktater innenfor et bestemt tema.
Til flere av Europarådskonvensjonene er det utarbeidet såkalte Explanatory Reports, som ikke er autoritative tolkninger av konvensjonene, men gir bakgrunnsinformasjon om blant annet bakgrunnen for de ulike artiklene.
Rettspraksis fra EMD er en sentral rettskilde ved tolkning og anvendelse av EMK, se punkt 2.6.3.

I databasen for rettspraksis fra EMD, HUDOC, kan man søke etter dommer (judgments) og avgjørelser (decisions) avsagt i storkammer, kammer og komité. En egen brukermanual for HUDOC ligger på Europarådets nettsider.
På HUDOC finner man i tillegg EMDs pressemeldinger (press releases), som inneholder korte og pedagogiske sammendrag av ny praksis. I Lovdata ligger norske sammendrag av de viktigste avgjørelsene og av alle saker mot de nordiske landene, utarbeidet av Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Et større utvalg sammendrag er tilgjengelig i Lovdata Pro.

Som et supplement til HUDOC har EMD utviklet ECHR Knowledge Sharing platform (ECHR-KS). Plattformen samler praksis fra EMD tilknyttet hver enkelt artikkel i konvensjonen. I tillegg gir plattformen en oversikt over rettspraksis knyttet til utvalgte temaer, for eksempel miljø, innvandring, LHBTI-personer og personvern. Man finner også lenker til case-law guides, litteratur og andre nyttige dokumenter. En videoguide til bruk av denne plattformen, ECHR KS, ligger her.

 

Europarådets case law-guides er et godt utgangspunkt for å finne relevant EMD-praksis. Guidene samler rettspraksis fra EMD og inneholder de mest sentrale avgjørelsene knyttet til ulike artikler og temaer som domstolen har behandlet. Guidene oppdateres jevnlig og er tilgjengelig på Europarådets hjemmesider og ECHR-KS.

På Europarådets nettside ligger det en oversikt over forarbeider til utvalgte artikler i EMK og EMKs tilleggsprotokoll 1, samt til tilleggsprotokoll 2 til 5. Traktatens forarbeider («travaux préparatoires» eller «preparatory work») har imidlertid en begrenset rettskildemessig vekt, se punkt 2.6.2.4.

Det finnes en rekke kommentarutgaver til EMK og annen litteratur. Jan Fridrik Kjølbro, tidligere dommer og visepresident i EMD, har skrevet boken Den Europæiske menneskerettighedskonvention for praktikere. Boken foreligger nå i sjette utgave, og er tilgjengelig digitalt på juridika.no

11.3. FN

Man kan søke på traktater registrert hos FN i United Nations Treaty Series Online. I «Title Search» kan man søke på tittel og/eller emneord, men merk at dette ikke er et fulltekstsøk i traktatteksten. Man kan velge om man skal foreta et frasesøk, om alle ordene skal forekomme i trefflisten eller om minst ett av ordene skal forekomme.

FN har opprettet en egen side om FNs menneskerettighetsorganer, UN Treaty Body Database. Her finner man også søkemotoren Treaty Bodies Search, hvor man kan foreta avanserte søk etter dokumenter fra komiteene og andre traktatorganer. For å søke må man velge komite og dokumenttype, og kan også velge hvilket land det gjelder. Velg «Jurisprudence» for å finne komiteenes individavgjørelser. Man kan også velge blant annet «Concluding Observations» og «General Comments» eller «General Recommendations».

Hver komité har dessuten en egen side med videre lenker, blant annet til den aktuelle komiteens generelle kommentarer eller anbefalinger, og annen nyttig informasjon:

Barne- og familiedepartementet har som praksis å oversette alle generelle kommentarer fra FNs barnekomité. Både de originale engelske versjonene og de norske oversettelsene ligger på departementets nettsider på regjeringen.no.

Oxford Commentaries on International Law er en serie kommentarutgaver til ulike internasjonale konvensjoner, herunder SP, TK, BK, CRPD, KDK og RDK. Kommentarutgavene kan bestilles fra nettsiden til Oxford University Press.

11.4. Andre kilder

Utenriksdepartementets traktatregister på Lovdata, «Norges traktater», gir informasjon om bilaterale og multilaterale overenskomster som Norge er part i.

Det finnes en lang rekke konvensjoner fremforhandlet under Den internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO), inklusive ILO-konvensjon 169 om urfolks rettigheter, se hjemmesiden til ILO her https://www.ilo.org/global/standards/introduction-to-international-labour-standards/conventions-and-recommendations/lang–en/index.htm

NIM har utviklet en oversikt over praksis fra blant annet FNs overvåkningsorganer (human rights tracker), hvor man kan søke opp og lese om anbefalinger som komiteene har gitt til Norge siden 2017. Mer informasjon om dette søkeverktøyet, herunder en brukerveiledning, er tilgjengelig på NIMs nettsider.

11.5. Kilder om kilder

Universitetsbiblioteket ved Universitetet i Oslo har laget en guide til internasjonale rettskilder som tar utgangspunkt i artikkel 38 om folkerettens kilder i statuttene til den internasjonale domstolen i Haag.  Guiden gir en nyttig oversikt med videre lenker strukturert etter traktater, internasjonal sedvane, rettspraksis og folkerettslig teori. Den gir god veiledning i hvordan man finner blant annet rettskilder knyttet til FNs menneskerettighetskonvensjoner og EMK.

I tillegg har Juridisk bibliotek ved Universitetet i Oslo en egen YouTube-kanal, hvor man finner videoer som viser hvordan man finner ulike nasjonale og internasjonale kilder.