Kan kommunen begrense menneskerettighetene?

Illustrasjon av ansatt som blir intervuet.

Det finnes både absolutte og relative menneskerettigheter. Hva betyr det?

En absolutt rettighet er en rettighet man ikke kan gjøre inngrep i. Et eksempel er forbudet mot tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling. Det er forbudt å utsette noen for slik behandling, uansett grunn.

En relativ rettighet er en rettighet man kan gjøre inngrep i. De fleste rettigheter er relative, blant annet bevegelsesfriheten, retten til privat- og familieliv og ytringsfriheten. For eksempel gjorde kommunene store inngrep i privatlivet og bevegelsesfriheten under covid-19-pandemien, for å beskytte innbyggernes liv og helse.

Tre kriterier for å begrense menneskerettighetene

For at myndighetene skal kunne begrense relative rettigheter, må tre kriterier være oppfylt. Trykk på ikonene for å lære mer om kravene:

Paragraftegn i et tre.
1. Grunnlag i loven

Alle begrensninger i rettigheter må stå i en lov eller forskrift. Dette kalles at noe har «hjemmel i lov». For eksempel åpner helse- og omsorgstjenesteloven for at kommunen i noen situasjoner kan bruke tvang mot personer med utviklingshemming og personer med rusmiddelavhengighet.

2. Tjene et legitimt formål

I tillegg må en begrensning i rettigheter tjene et legitimt formål. Det kan for eksempel være å beskytte andres rettigheter eller viktige samfunnshensyn, som å beskytte liv og helse eller bekjempe kriminalitet.

Ubalanserte vekter på hustak.
3. Være forholdsmessig

Til slutt må begrensningen være forholdsmessig. Det vil si at den ikke er strengere enn det som er nødvendig for å oppnå målet du ønsker å nå. Ved inngrep i rettigheter bør du alltid spørre deg selv: Finnes det alternative tiltak som er mindre inngripende for den det gjelder? Er tiltaket effektivt i den konkrete situasjonen, altså vet du at det faktisk fungerer? Har personen det gjelder mulighet til å klage, og gjør vi skriftlige vedtak?

Illustrasjon av en liten jente i rød kjole.

Noen ganger må myndighetene veie ulike rettigheter opp mot hverandre. I en barnevernssak kan det for eksempel være slik at kommunen både må sikre barnets rett til å ikke bli utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt, samtidig som både barn og foreldre har krav på et familieliv. Dette er vanskelige avveininger og stiller krav til begrunnelse, faglige vurderinger og gode prosesser.