4. Bruk ytringsfriheten din til å si ifra om kritikkverdige forhold

Ansatt som ytrer seg

Som ansatt i kommunen, vet du mye om hvordan tjenestene faktisk fungerer. Mange kommunalt ansatte jobber også med personer som ikke alltid er i stand til å si ifra om brudd på egne rettigheter – som eldre, barn eller utviklingshemmede. Derfor er det viktig at du og dine kollegaer melder ifra om det skjer urett mot innbyggerne. Det vil kunne avdekke forhold som ikke er bra, og unngå at rettighetsbrudd går under radaren.

Ansatt som ytrer seg, men snakkeboblen er krysset ut med et rødt kryss.

Ifølge menneskerettighetene skal det mye til for at kommunen som arbeidsgiver kan begrense ytringsfriheten til deg som ansatt. Det gjelder også når du er kritisk til kommunens arbeid. Alle som jobber i kommunen, kan som hovedregel si og skrive hva de vil på egne vegne. Likevel finnes det tilfeller der kommunen begrenser de ansattes ytringsfrihet for mye, for eksempel ved å gi dem en advarsel, bytte ut oppgavene deres, eller å fryse dem ut.

Her er to ting du kan gjøre som ansatt:

Simpel illustrasjon av en norsk lovsamling i rødt.
Lær deg loven

For å kunne ta i bruk ytringsfriheten din, bør du vite hvilke rammer menneskerettighetene setter for ytringsfriheten til de ansatte. På den måten vet du hva du har lov til å si, og kan si ifra om du opplever at kommunen begrenser de ansattes ytringsfrihet utover lovens rammer.

Hånd i været.
Bruk ytringsfriheten din

Ytringsfriheten er til for å brukes. For at innbyggernes menneskerettigheter skal ivaretas, er det viktig at du sier ifra om kritikkverdige forhold – for eksempel internt på arbeidsplassen, i media, eller ved å varsle oppover i systemet. På denne måten bidrar du også til å skape en god ytringskultur i kommunen.