Sosiale medier har blitt viktige for ytringsfriheten i Norge, og plattformene vi bruker har utenlandske eiere. Dette gir risiko for overvåking og politisk påvirkning, og reiser spørsmål om vi kan eller bør forby sosiale medier som TikTok. Kom på vårt åpne møte med lansering av en ny rapport den 27. november!
Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) og Teknologirådet har gått sammen om å skrive rapporten «Sosiale medier, ytringsfrihet og nasjonal sikkerhet». Vi bruker TikTok som case for å utforske hva som skjer når nasjonal sikkerhet settes opp mot retten til ytringsfrihet.
Påmelding på teknologiradet.no
I Norge bruker ni av ti innbyggere sosiale medier hver dag, og de har blitt viktige kilder til nyheter, særlig for de unge. Plattformene samler inn store mengder informasjon om brukerne, og algoritmer bestemmer hvilken informasjon vi blir eksponert for.
TikTok har vokst raskt de siste årene, og har blitt omstridt på grunn av sitt kinesiske eierskap. Biden-administrasjonen har ønsket å forby TikTok hvis de ikke bryter med sitt kinesiske morselskap innen 19. januar, dagen før den neste presidenten innsettes. Med Trumps valgseier og motstandere av innholdsmoderering som Elon Musk i Det Hvite Hus, er likevel forbudslinjen nå uviss.
Også i Norge har forbud mot TikTok blitt diskutert. KrF foreslo i vår å kreve tvangssalg eller forbud mot TikTok i Norge, og på Unge Høyres landsmøte i sommer ble det vedtatt støtte til et nasjonalt TikTok-forbud.
I rapporten kartlegger vi sikkerhetsutfordringer på sosiale medier – hvordan data kan komme på avveie og hvorvidt algoritmer kan brukes til påvirkning. Vi undersøker også hvordan plattformene kan reguleres, og om ytringsfriheten gir dem et særlig vern, selv når sikkerhet står på spill.
Program:
- Kaffe og enkel servering fra kl. 0815
- Presentasjon av rapporten v/fagdirektør Vidar Strømme, NIM og Joakim Valevatn, prosjektleder i Teknologirådet
- Panelsamtale med:
- Cecilie Hellestveit, konflikt- og folkerettsforsker, spesialrådgiver NIM
- Andreas Sjalg Unneland, medlem av justiskomiteen, SV
Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Teksten ble oppdatert 20.11.2024 med at Nicolai Østeby, nestleder i Unge Høyre, og Kjartan Sverdrup, myndighetskonktakt i TikTok, ble fjernet fra panelet da de likevel ikke kan delta.