Høringsuttalelser, innspill og rapporter
I 2024 avga NIM over 80 høringsuttalelser, innspill og brev til regjeringen, Stortinget og andre instanser. NIM sendte også flere innspill til internasjonale overvåkningsorganer og lanserte åtte nye rapporter.
Høringsuttalelser, skriftlige innspill og brev
Høringsinstituttet er et viktig verktøy for å sikre demokrati og rettssikkerhet i regelverksprosesser, og NIMs oppgave er å bidra til at regelverket er i tråd med menneskerettighetene. Regjeringen sender lovforslag ut på høring slik at interesseorganisasjoner, fagmiljøer og andre kan få uttale seg og gi innspill.
Å vurdere menneskerettslige aspekter ved lovforslag er en høyt prioritert del av NIMs mandat, og NIMs innspill blir i mange tilfeller tatt hensyn til i senere steg av lovgivningsprosessen.
Her gis en oversikt over høringsuttalelsene og innspillene fra NIM, i tillegg til brev som ble sendt til blant annet kommuner, statsråder og departementer.69Kap. 4 er ikke uttømmende, og NIM tar forbehold om at enkelte brev, innspill og høringsuttalelser kan være utelatt. Disse er inndelt i temaer og omtales kronologisk under hver temaoverskrift. Temaene er angitt alfabetisk. Noen av høringsuttalelsene og innspillene passer under flere overskrifter.
ASYL OG INNVANDRING
- Høringsuttalelse til Stortingets kommunal- og forvaltningskomité om representantforslag om tiltakspakke for enslige mindreårige asylsøkere. Avgitt 4. januar.
- Brev til Barne- og familiedepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet om periodiske vurderinger av behandlingen og plasseringen av enslige mindreårige asylsøkere på mottak. Sendt 29. august.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om forslag til endringer i utlendingsloven – familiegjenforening med barn som har fått beskyttelse i Norge. Avgitt 17. september.
BARN OG FAMILIE
- Høringsuttalelse til Barne- og familiedepartementet om NOU 2023: 24 Med barnet hele vegen – Barnevernsinstitusjoner som har barnas tillit. Avgitt 22. januar.
- Høringsuttalelse til Barne- og familiedepartementet om ekspertgrupperapport om barn i fattige familier. Avgitt 26. januar.
- Høringsuttalelse om forslag til endringer i barnetrygdloven. Avgitt 6. februar.
- Skriftlig innspill til Venstres stortingsgruppe om menneskerettslig vern av barn som vokser opp i fattigdom. Sendt 16. april.
- Brev til Barne- og familiedepartementet og Bufdir med innspill til retningslinjer om periodiske vurderinger ved bruk av sperret adresse. Sendt 1. juli.
- Høringsuttalelse til Barne- og familiedepartementet om forslag til endringer i barnevernsloven. Avgitt 8. august.
- Brev til barneombud Mina Gerhardsen med invitasjon til møte mellom NIM og Barneombudet. Sendt 21. august.
- Brev til Barne- og familiedepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Namsmannen og Politidirektoratet om bruk av makt mot barn under tvangsfullbyrdelse. Sendt 12. september.
- Høringsuttalelse til Kunnskapsdepartementet om forslag til regler om bruk av fysisk inngripen for å avverge at en elev utsetter noen for psykiske krenkelser eller vesentlig forstyrrer undervisningen for andre elever. Avgitt 8. oktober.
- Høringsuttalelse til Barne- og familiedepartementet om barns forbrukervern i digitale medier. Avgitt 20. desember.
DISKRIMINERING
- Høringsuttalelse til Kultur- og likestillingsdepartementet om NOU 2023: 20 Tegnspråk for livet – Forslag til en helhetlig politikk for norsk tegnspråk. Avgitt 15. januar.
- Høringsuttalelse til Kultur- og likestillingsdepartementet om NOU 2023: 13 På høy tid – Realisering av funksjonshindredes rettigheter. Avgitt 26. januar.
- Høringsuttalelse til Kultur- og likestillingsdepartementet om inkorporering av FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i norsk lov. Avgitt 21. mai.
- Brev til Stortingets justiskomité, arbeids- og sosialkomité og familie- og kulturkomité om inkorporering av FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i norsk lov. Sendt 16. august.
- Høringsuttalelse til Kultur- og likestillingsdepartementet om NOU 2024: 8 Likestillingens neste steg. Avgitt 19. september.
FENGSEL OG ARREST
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om endring i straffegjennomføringsforskriften, påtaleinstruksen, politiregisterforskriften og forskrift om konfliktrådsbehandling. Avgitt 16. februar.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om endringer i konfliktrådsloven og straffeloven mv. Avgitt 15. april.
- Brev til Justis- og beredskapsdepartementet med innspill til ny stortingsmelding om straffegjennomføring. Sendt 16. april.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om forslag til endring i straffegjennomføringsloven og ny forskrift om tilsynsråd for kriminalomsorgen. Avgitt 10. mai.
HELSE OG OMSORG
- Høringsuttalelse til Helse- og omsorgsdepartementet om NOU 2023: 29 Abort i Norge – Ny lov og bedre tjenester. Avgitt 22. mars.
- Brev til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre om dialogmøte med det sivile samfunn om FNs anbefalinger knyttet til tvang i psykisk helsevern. Sendt 26. juni.
- Høringsuttalelse til Stortingets helse- og omsorgskomité om St. 5 (2024-2025) Trygghet, felleskap og verdighet. Avgitt 17. desember.
INTERNASJONAL OVERVÅKNING
- FNs menneskerettighetsråd: Rapport til rådet i forkant av Norges 4. periodiske rapportering (UPR) i 2024. Avgitt 10. april.
- FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK-komiteen): Skriftlig innspill til komiteens arbeid med å utforme en generell kommentar om ØSK-konvensjonens forpliktelser på rusfeltet. Avgitt 18. april.
- Brev til Justis- og beredskapsdepartementet med NIMs innspill til Norges svar på List of Issues fra FNs komité for tvungne forsvinninger (CED). Sendt 25. juni.
- FNs barnekomité: Skriftlig innspill til komiteens arbeid med å utforme en generell kommentar om barns klagerett. Avgitt 19. august.
- FNs barnekomité: Supplerende rapport til komiteen i forbindelse med Norges syvende rapporteringsrunde og komiteens høring av Norge i mai 2025. Avgitt 11. november.
KLIMA OG MILJØ
- Høringsuttalelse til Nærings- og fiskeridepartementet om NOU 2023: 23 Helhetlig forvaltning av akvakultur for bærekraftig verdiskaping. Avgitt 2. januar.
- Høringsuttalelse til Klima- og miljødepartementet om NOU 2023: 25 Omstilling til lavutslipp. Avgitt 25. januar.
- Høringsuttalelse til Klima- og miljødepartementet om NOU 2023: 18 Genteknologi i en bærekraftig fremtid. Avgitt 20. februar.
- Brev til Justis- og beredskapsdepartementet og Klima- og miljødepartementet om sakskostnader og reell tilgang til domstolene i miljøsaker. Sendt 5. mars.
- Høringsuttalelse til Energidepartementet om justering av saksbehandlingsprosessen knyttet til forbrenningsutslipp. Avgitt 7. juni.
- Brev til Klima- og miljødepartementet med oversendelse av utredning om Norges rettslige rammeverk på klimaområdet i lys av EMK artikkel 8. Sendt 20. september.
- Høringsuttalelse til Stortingets energi- og miljøkomité om St. 35 (2023-2024) Bærekraftig bruk og bevaring av natur – Norsk handlingsplan for naturmangfold (naturmeldinga). Avgitt 7. november.
- Skriftlig innspill til Barne- og familiedepartementet til arbeidet med evaluering av åpenhetsloven, i lys av blant annet EUs aktsomhetsdirektiv. Avgitt 7. november.
- Høringsuttalelse til Klima- og miljødepartementet om Norges rapportering om gjennomføringen av Århuskonvensjonen. Avgitt 22. november.
- Høringsuttalelse til Klima- og miljødepartementet om forslag om endring av klimaloven – regjeringens forslag til Norges nye klimamål for 2035. Avgitt 26. november.
- Brev til Energidepartementet om oppfølging av høring om justering av saksbehandlingsprosessen knyttet til forbrenningsutslipp. Sendt 4. desember.
KOMMUNERS MENNESKERETTIGHETSANSVAR
- Brev til Bergen kommune med innspill i forbindelse med behandlingen av forslag til ny lokal forskrift om politivedtekt for Bergen kommune. Sendt 1. mars.
- Brev til landets statsforvaltere med oversendelse av kurs og verktøy for å styrke kommunenes arbeid med menneskerettigheter. Sendt 6. mars.
- Brev til syv av landets største kommuner med forespørsel om møter med politisk ledelse. Sendt 6. mars.
- Brev til landets kommunedirektører med oversendelse av kurs og verktøy for å styrke kommunens arbeid med menneskerettigheter. Sendt 7. mars.
- Brev til partiene på Stortinget med oversendelse av menneskerettslige verktøy og tilbud om faglige bidrag om menneskerettigheter. Sendt 7. mars.
RETTSSYSTEMET
- Høringsuttalelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om forslag om begrensnings- og derogasjonsadgang i Grunnloven. Avgitt 1. februar.
- Skriftlig innspill til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om forslag om et helhetlig grunnlovsvern for domstolene. Sendt 7. februar.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om forslag til endringer i straffeprosessloven om gjenåpning av sivile krav etter opphevelse av straffedommer. Avgitt 20. februar.
- Høringsuttalelse til Stortingets justiskomité om endringer i straffeloven mv. Avgitt 21. februar.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om NOU 2024: 5 Skjermet identitet for ansatte i politiet og kriminalomsorgen. Avgitt 23. august.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om professor Kjetil Mujezinović Larsens utredning om norsk lovregulering av adgangen til å kreve erstatning for menneskerettighetskrenkelser. Avgitt 16. september.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om NOU 2024: 12 Håndheving av mindre narkotikaovertredelser. Avgitt 4. oktober.
URFOLK OG NASJONALE MINORITETER
- Høringsuttalelse til Kunnskapsdepartementet om endring i forskrift om utdanningsstøtte og forskrift om endring i forskrift om godkjenning for utdanningsstøtte i Norge. Avgitt 5. februar.
- Brev til Energidepartementet med forespørsel om møte i forbindelse med utgivelsen av NIMs rapport om samiske rettigheter, klimaendringer og naturinngrep. Sendt 12. februar.
- Brev til Kultur- og likestillingsdepartementet med innspill til regjeringens handlingsplan mot hets og diskriminering av samer. Sendt 12. mars.
- Høringsuttalelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Avgitt 18. mars.
- Brev til Sametinget med svar på forespørsel om råd om videreutvikling av samisk statistikk. Sendt 12. april.
- Høringsuttalelse til Kommunal- og distriktsdepartementet om forslag til nye statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet. Avgitt 12. juni.
- Høringsuttalelse til Nærings- og fiskeridepartementet om forslag til endringer i språkkrav ved innsending av dokumenter til Enhetsregisteret og Foretaksregisteret. Avgitt 22. november.
- Brev til Energidepartementet om evaluering av Fosen-saken. Sendt 6. desember.
VOLD OG OVERGREP
- Høringsuttalelse til Stortingets justiskomité om ny opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Avgitt 26. januar.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om NOU 2024: 4 Voldtekt – et uløst samfunnsproblem. Avgitt 14. juni.
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om forslag til lov om statens kommisjon for partnerdrap. Avgitt 15. august.
- Høringsuttalelse til Barne- og familiedepartementet om forslag til endringer i krisesenterloven. Avgitt 18. september.
- Skriftlig innspill til Justis- og beredskapsdepartementet om å utarbeide en strategi mot menneskehandel. Sendt 30. oktober.
- Høringsuttalelse til Arbeids- og inkluderingsdepartementet om NOU: 13 Lov og Frihet – Negativ sosial kontroll, æresmotivert vold, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, psykisk vold og ufrivillig utenlandsopphold – juridiske problemstillinger og forslag til regelverksendringer. Avgitt 1. november.
- Innspill til Justis- og beredskapsdepartementet om utforming av et overvåknings- og rapporteringsorgan for Istanbulkonvensjonen og Menneskehandelskonvensjonen. Sendt 4. desember.
YTRINGSFRIHET OG PRIVATLIV/PERSONVERN
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om endringer i straffeprosessloven om bruken av skjult kameraovervåking. Avgitt 24. september.
- Høringsuttalelse til Stortingets presidentskap om rapporten fra utvalget som har gjennomgått Stortingets innsynsregler. Avgitt 30. november.
DIVERSE
- Høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet om endringer i sivilbeskyttelsesloven – sivil arbeidskraftberedskap. Avgitt 15. april.
- Brev til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring om synliggjøring av krav til menneskerettslige vurderinger i utredningsinstruksen og veileder til utredningsinstruksen. Sendt 18. april.
- Brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité med oppsummering av NIMs kommentarer i muntlig høring om rapport fra utvalget til å utrede prosedyren for grunnlovsendringer. Sendt 5. juni.
- Høringsuttalelse til Arbeids- og inkluderingsdepartementet om NOU 2024: 3 Felles innsats mot ekstremisme: Bedre vilkår for det forebyggende arbeidet. Avgitt 7. juni.
- Høringsuttalelse til Utenriksdepartementet om NOU 2024: 7 Norge og EØS: Utvikling og erfaring. Avgitt 27. august.
- Høringsuttalelse til Klima- og miljødepartementet om NOU 2024: 10 Ny motorferdselslov. Avgitt 13. september.
- Høringsuttalelse til Utenriksdepartementet om arbeid med stortingsmelding om demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettstat i Europa. Avgitt 28. november.
Muntlige innlegg
Hvert år holder NIM muntlige innlegg i ulike høringer i både inn- og utland. Her er et utvalg fra 2024:
- Innlegg under høring om forslag til endringer i straffeloven, straffeprosessloven og politiloven i Stortingets justiskomité
- Innlegg under høring om Grunnlovsforslag om endring i §§ 86 til 88 og
90 til 91 i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité - Innlegg under høring om rapport fra utvalget til å utrede prosedyren for grunnlovsendringer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité
- Innlegg under høring om Norges nye handlingsplan for naturmangfold i Stortingets energi- og miljøkomité
- Innlegg under høring om redegjørelse om myndighetenes håndtering av koronapandemien i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité
Rapporter, undersøkelser og utredninger
I 2024 utga NIM åtte rapporter og undersøkelser og én utredning. De har ført til mange medieoppslag og bidratt til at myndighetene har fått ny kunnskap om hvordan de bedre kan ivareta sitt menneskerettslige ansvar innenfor flere områder. Rapporten «Du har ikke noe her å gjøre» var den mest leste blant rapportene NIM utga i 2024.
Canary in the Coal Mine – Sámi Rights and Climate Change in Norway
Klimakrisen reiser komplekse spørsmål der jussen, politikken og vitenskapen møtes. Klimaendringene truer et spekter av menneskerettigheter, som retten til privat- og familieliv, hjem, helse og kultur. Rapporten utforsker hvordan klimaendringer påvirker samisk kultur. I rapporten fremmer NIM seks anbefalinger til både regjeringen og næringslivet for å beskytte den samiske befolkningen fra klimarelaterte trusler.
«Du har ikke noe her å gjøre» – En undersøkelse om rusavhengiges opplevelser av diskriminering og stigmatisering
Rapporten baserer seg på dybdeintervjuer med 17 personer med rusavhengighet, som forteller om hvordan de har opplevd møtet med offentlige tjenester. I tillegg har NIM intervjuet helsepersonell, politiansatte og brukerorganisasjoner som har utfylt bildet.
Undersøkelsen viser at flere av informantene føler seg diskriminert og stigmatisert av helsevesenet, politiet og andre offentlige tjenester. Informantene forteller om støtende kommentarer, dårlig behandling og avvisning fordi de er rusavhengige. I rapporten anbefaler NIM at rusavhengiges diskrimineringsvern tydeliggjøres i lovverket, og at det settes i verk tiltak for å motvirke underliggende fordommer som kan føre til diskriminering.
Videre etter vold? – Retten til vern og støtte i reetableringsfasen for voldsutsatte kvinner med innvandrerbakgrunn
Rapporten handler om hjelpetilbudet til voldsutsatte kvinner med innvandrerbakgrunn. Den setter søkelys på krisesentrenes tilbud til disse kvinnene og oppfølgingen de får i reetableringsfasen. I rapporten gjennomgås følgende fem utfordringer:
- mangelfull samordning mellom tjenesteytere i reetableringsfasen
- utilstrekkelig informasjonstilgang og barrierer mot å søke hjelp
- mangel på kunnskap og kompetanse hos kommunene og hjelpetjenestene
- vanskeligheter med å skaffe bolig
- frykt for å miste oppholdstillatelsen
Undersøkelse om holdninger til skeive i Norge
Undersøkelsen kartlegger holdninger til og omfanget av hets og hatprat mot skeive. Den viser blant annet at 40 prosent har observert hets eller hatprat mot skeive i løpet av det siste året. Mer enn én av fem er ganske eller helt enige i påstanden om at kampen for LHBT+-personers rettigheter har gått for langt. De som oppgir å ikke ha noen skeive i sin nære omgangskrets eller ikke kjenner noen skeive, har i større grad negative holdninger til og oppfatninger om skeive.
Befolkningens tanker om eldres rettigheter – En spørreundersøkelse om norsk eldreomsorg
Undersøkelsen kartlegger hvordan befolkningen ser på ivaretakelsen av eldres rettigheter i norsk eldreomsorg. Den viser blant annet at nesten halvparten av befolkningen er ganske eller helt uenig i at de tror at eldreomsorgen vil være i stand til å ivareta dem på en god måte om de får behov for hjelp når de blir gamle. I tillegg kommer det fram at mer enn én av fire kjenner til at noen i sin omgangskrets har vært utsatt for uverdig behandling i eldreomsorgen.
Befolkningens holdninger til rusavhengige – En spørreundersøkelse om rusavhengighet
Undersøkelsen kartlegger befolkningens holdninger til rusavhengige. Et av hovedfunnene er at én av fire har observert hets eller hatprat mot rusavhengige i løpet av det siste året, og mer enn seks av ti mener rusavhengige fortjener å få bedre helsehjelp fra myndighetene enn de får i dag.
Sosiale medier, ytringsfrihet og nasjonal sikkerhet
I denne rapporten har Teknologirådet og NIM vurdert hvordan sosiale medier kan påvirke sikkerhet og ytringsfrihet i Norge. Rapporten tar utgangspunkt i det mulige TikTok-forbudet i USA og ser på hvordan europeiske og norske utfordringer skiller seg fra saken i USA.
TikTok-saken illustrerer hvordan sosiale medier kan true både nasjonal sikkerhet og ytringsfriheten i demokratiske samfunn, men sikkerhetstiltak kan også true ytringsfriheten. Rapporten viser at Europa og Norge ikke har ubegrensede verktøy for å regulere sosiale medier. Forbud mot plattformer vil begrense ytringsfriheten, og mange reguleringer vil også gjøre det.
Exploring Human Rights Awareness, Attitudes and Perception in Scandinavia
Hva mener nordmenn, svensker og dansker om menneskerettigheter? Det har NIM undersøkt sammen med den svenske og den danske menneskerettighetsinstitusjonen. I rapporten presenteres funnene fra en omfattende spørreundersøkelse med 7500 skandinaviske respondenter.
Utredning om Norges rettslige rammeverk på klimaområdet i lys av EMK artikkel 8
9. april 2024 slo Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) for første gang fast, i KlimaSeniorinnen m.fl. mot Sveits, at stater har en plikt til å beskytte sine innbyggere mot skadelige klimaendringer under Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 8. EMD dømte Sveits for å ikke ha et regelverk og rammeverk som kunne oppnå det.
NIM skrev en utredning om konsekvensene av dommen for Norge, som konkluderte med at Norge neppe ivaretar de kravene EMD satte opp. Det var særlig fordi
- Norge mangler et klart karbonbudsjett
- Norge har ikke utarbeidet tilstrekkelige mellomliggende klimamål i klimaloven
- Norge har lavere utslippskutt (9,1 prosent) enn de Sveits ble kritisert for (19 prosent)
- Norge baserer sine planer på samarbeid med EU, men har ikke avklart dette samarbeidet fremover, som skaper usikkerhet om hvorvidt det nåværende rammeverket kan nå klimamålene
NIM ga også flere anbefalinger for å styrke den norske klimaloven.