Forord
Styret for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) legger med dette fram årsmeldingen for 2024 til Stortinget.
I 2025 markerer vi at det er ti år siden NIMs etablering, en milepæl som gir en god anledning til å reflektere over institusjonens utvikling. Gjennom disse årene har vi bygget en solid organisasjon og etablert en fruktbar dialog med myndigheter, sivilsamfunn, ombud, akademia og media. NIM har blitt en sterk faglig aktør som beslutningstakere og offentligheten lytter til.
I en tid der det er mange urovekkende tendenser også på menneskerettighetenes område, er det viktig å understreke det som fungerer godt. Etter ti års virksomhet ser vi at offentlige utredninger og beslutningsprosesser i økende grad tar hensyn til menneskerettigheter. Det er viktig. Samtidig vet vi at alt som er viktig, er vanskelig. Å ivareta menneskerettigheter fordrer ofte krevende avveininger mellom ulike og til tider motstridende hensyn. Vår rolle som menneskerettighetsinstitusjon er å bidra til at slike avveininger foretas på en balansert måte. Denne tidvis krevende balansekunsten har NIM arbeidet nitidig med gjennom dette tiåret. Menneskerettigheter setter rammer for politikken. Det er demokratisk besluttet at det skal være sånn, men det er ikke alltid like populært. Men gitt de åpenbare friksjonsmulighetene som ligger i mandatet, mener vi at vi gjennom disse årene har balansert dette godt. Og – verdt å minne om: Menneskerettighetenes funksjon er ikke bare demokratiske bremser, det er også demokratiske akseleratorer som kan bidra til å styrke politiske beslutningsprosesser ved å strukturere problemstillinger og sikre et bedre beslutningsgrunnlag.
Kunnskap er en forutsetning for menneskerettslig ivaretakelse. Sammen med våre svenske og danske kollegaer lanserte vi mot slutten av året en undersøkelse om skandinavers holdninger til og kunnskap om menneskerettigheter. Selv om resultatene viste at menneskerettighetene står sterkt blant folk i Skandinavia, avdekket undersøkelsen også kunnskapshull og enkelte negative holdninger som det er viktig å forholde seg til. Flere av funnene viser at det er behov for å fremme, og styrke kunnskapen om, menneskerettigheter i Norge, og forklare hvorfor de er viktige. Det er dette vi i NIM har gjort de siste ti årene. Det er dette vi vil fortsette med.
Denne årsmeldingen fremhever de sentrale utviklingstrekkene innen menneskerettighetsfeltet og oppsummerer vårt arbeid gjennom 2024. Vi peker også på utfordringer og fremmer fem anbefalinger som vi håper vil lede til en bredere diskusjon om menneskerettigheter på Stortinget.
God lesning.
Trine Skei Grande
Styreleder