NIMs formidlingsarbeid

NIM har som oppgave å informere om menneskerettighetene og fremme opplæring, utdanning og forskning på menneskerettighetene. Dette innebærer omfattende møte- og foredragsvirksomhet, tilstedeværelse i mediene og høy produksjon av innhold til egne kanaler.

NIM i media

NIM skal bidra til å øke kunnskapen om menneskerettigheter i Norge og formidle menneskerettslige vurderinger i aktuelle saker i offentligheten. I 2023 har NIM vært premissleverandør i en rekke nyhetssaker og bidratt til å sette menneskerettslige problemstillinger på dagsordenen i både lokale og nasjonale medier. NIM satte rekord i antall medieomtaler i løpet av ett år i 2023, med over 1000 omtaler. Dette er en økning på 46 prosent sammenliknet med 2022.

Stolpediaram med antall medieoppslag: 2017: 281; 2018: 646; 2019: 456; 2020: 594; 2021: 492; 2022: 743; 2023: 1084.
Diagrammet viser antall medieoppslag om NIM i perioden 2017–2023.

Temaer som urfolk, eldre, ytringsfrihet, overvåkning og personvern, innsatte i fengsler, sivil ulydighet, forsamlingsfrihet og fattigdom preget menneskerettighetsdebatten i løpet av året. NIM har gjestet både TV- og radioprogrammer, podkaster og uttalt seg i saker om blant annet menneskerettighetsbrudd i eldreomsorgen, de forvunnede asylbarna, Fosen-saken, kritikkverdige forhold i norske fengsler og kommunenes menneskerettighetsansvar. I løpet av året skrev også NIM en rekke kronikker og fagartikler. Her er et utvalg:

  • Dagens Næringsliv: «Maksimal overvåkning, minimal kontroll», 1. januar.
  • Dagsavisen: «Savnet: 432 barn», 18. januar.
  • Altinget: «Fare for menneskerettighetsbrudd i eldreomsorgen», 2. februar.
  • Dagens Næringsliv: «Ny dom styrker ansattes ytringsfrihet», 28. februar.
  • Juridika: «Avkriminalisering av narkotika til eget bruk – hva sier menneskerettighetene?», 3. mars.
  • Altinget: «Har vi råd til å ikke ta vold mot kvinner på alvor?», 7. mars.
  • Dagens Næringsliv: «Styrk klimaloven», 14. mars.
  • VG: «Er noen liv mer verdt enn andre?», 16. mars.
  • Altinget: «Fire tiltak for å forebygge og bekjempe hatefulle ytringer og hets», 5. april.
  • Dagens Næringsliv: «Uriktige premisser og gal konklusjon», 18. april.
  • Altinget: «Europarådets toppmøte – en historisk mulighet til å styrke menneskerettighetene i Europa», 14. mai.
  • Altinget: «Fosen-saken undergraver hardt tiltrengt tillit», 9. juni.
  • Juridika: «Kommunenes ansvar for å respektere og sikre menneskerettighetene», 11. juli.
  • Gudbrandsdølen Dagningen: «Første skoledag på Facebook», 18. august.
  • Rett24: «25. juni-utvalget, EMK og NIMs vurderinger», 29. august.
  • VG: «Haster med Fosen-løsning», 9. oktober.
  • Nordnorsk debatt: «Flere samiske språkforvaltningskommuner er nødvendig», 25. oktober.
  • Dagbladet: «Stillhet sårer – Når ingen gjør noe», skrevet sammen med Amnesty International Norge og Catalysts, 3. november.
  • Dagens Næringsliv: «Barn og etterslekten trenger bedre klimabeskyttelse», 13. november.
  • Altinget: «La 2024 bli året for et voldsoppgjør», 25. november.
  • Kommunal Rapport: «Kommunene er menneskerettighetenes førstelinje», 14. desember.

NIMs kanaler

I tillegg til at NIM uttaler seg i mediene, benytter også institusjonen egne kanaler.

Sosiale medier

NIM er en aktiv bruker av sosiale medier, og er til stede på Facebook, Instagram, LinkedIn og YouTube. I 2023 ble det publisert over 400 innlegg, flest på Facebook (i underkant av 300), som er NIMs viktigste kanal i sosiale medier. I løpet av året hadde NIMs Facebook-innlegg samlet sett en rekkevidde på litt over en million.86NIM har summert rekkevidden for alle Facebook-innleggene som ble publisert i løpet av 2023 for å komme fram til dette tallet. Innlegg om Fosen-saken, rusbrukeres menneskerettigheter, eldres menneskerettigheter og kampanjen «Stillhet sårer» var blant temaene som engasjerte følgerne mest i 2023.

Nettsider

På NIMs nettsider, www.nhri.no, publiseres alle høringsuttalelser, brev og rapporter som NIM produserer. I tillegg skrives det jevnlig nettsaker om temaer som NIM ønsker å løfte fram. I 2023 skrev NIMs ansatte over 75 artikler til nettsidene. NIM har også innhold på engelsk og nordsamisk.

 Besøkstall på NIMs nettsider 

ÅrSidevisninger totaltSidevisninger per dag
2023297 872816
2022261 030715
2021176 880485
2020169 443463
2019143 706394

Antall besøk til nettsidene økte med 14 prosent fra 2022 til 2023. De mest besøkte artiklene fra 2023 var:

  • «Koranbrenning: Hva sier menneskerettighetene?»
  • «Oppfølging av Fosen-saken»
  • «Fosen-dommen – reparasjonsplikten og evaluering»
  • «Klima og menneskerettigheter: Syv spørsmål og svar»
  • «Sivil ulydighet på agendaen i hele Akersgata»

Nyhetsbrev

I 2023 opprettet NIM et nyhetsbrev for alle som er interesserte i NIMs arbeid. Det ble sendt ut fem brev i løpet av året med oppdateringer på NIMs arbeid siden sist. Nyhetsbrevet sendes kun til abonnenter som aktivt har meldt seg selv på via NIMs nettsider. Ved årsskiftet hadde brevet 274 abonnenter.

Meld deg på NIMs nyhetsbrev her:
https://www.nhri.no/nyhetsbrev/

Følg NIMs arbeid her:

Formidlingsprosjekter

I 2023 var NIM for første gang delaktig i lanseringen av en holdningskampanje. I tillegg utviklet NIM nye undervisningsopplegg og bidro til at det er enklere å holde oversikt over FNs anbefalinger til Norge.

Holdningskampanje: «Stillhet sårer»

Sammen med Amnesty International Norge og Catalysts lanserte NIM i november 2023 holdningskampanjen «Stillhet sårer». Formålet var å motivere flere til å gjøre noe når de er vitne til hets, og å sette tilskuerintervensjon på agendaen i Norge. Kampanjen består av tre filmer som tar for seg historiene til Mushaga, Tamina og Rita, som alle ble hetset i nærheten av tilskuere, uten at noen grep inn. I tillegg til filmene består kampanjen av workshops, undervisningsopplegg og en rapport utarbeidet av NIM om tilskuerintervensjon.87Les NIMs rapport Stille i møte med hets her.

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Bufdir. Per 1. januar 2024 hadde kampanjen hundretusener av visninger i sosiale medier, i tillegg til 703.000 visninger på reklameskjermer på noen av Oslos knutepunkter for kollektivtrafikk i forbindelse med lanseringen. Les mer om kampanjen på stillhetsårer.no.

Nye undervisningsopplegg

En viktig del av NIMs mandat er å fremme opplæring og utdanning i menneskerettigheter. Derfor lanserte NIM flere undervisningsopplegg for ulike målgrupper i 2023. Undervisningsoppleggene er tilgjengelige på nhri.no.

  • I en NIM-rapport fra 2022 fremkom det at mange i befolkningen har lite kunnskap om samer og nasjonale minoriteter og har lært lite om flere av gruppene på skolen.88Les NIMs rapport Holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge her. På bakgrunn av dette lanserte NIM undervisningsopplegg om disse gruppene i 2023. Målgruppen er elever i ungdomsskolen og videregående, og formålet med oppleggene er å øke kunnskapen om samer og nasjonale minoriteter, og disse gruppenes rettigheter.
  • Til tross for at kommunene etter Grunnloven § 92 har et selvstendig ansvar for å respektere og sikre menneskerettighetene, viste en spørreundersøkelse gjennomført av NIM i 2021, at kommunale lederes kjennskap til menneskerettighetene er varierende. Samtidig kom det fram i undersøkelsen at interessen var stor for å lære mer. På bakgrunn av dette lanserte NIM i 2023 et undervisningsopplegg om menneskerettigheter for folkevalgte og ansatte i kommuner. Formålet med satsingen er å øke kunnskapen om menneskerettighetene i kommunene. Kurset retter seg mot folkevalgte, ledere, ansatte og personer som driver med kontrollarbeid i kommunene. 

Søkbar oversikt over FNs anbefalinger til Norge

I 2023 lanserte NIM verktøyet «NIM human rights tracker», som er en søkbar database utviklet av NIM for å vise og navigere i internasjonale menneskerettighetsanbefalinger til Norge. I oversikten kan man søke på tema, konvensjon, ansvarlig departement, gruppe og andre kategorier, for å finne merknader eller anbefalinger Norge har fått fra FN. Oversikten inneholder alle anbefalingene gitt av FN til Norge siden 2017 og vil oppdateres når nye anbefalinger kommer. Anbefalinger fra utvalgte menneskerettighetsorganer innen Europarådet vil bli lagt til på et senere tidspunkt. NIM håper oversikten vil være et nyttig overvåkningsverktøy for regjeringen, sivilsamfunnet, ombudsorganer, akademikere og for de internasjonale organene selv i arbeidet med å beskytte og fremme menneskerettighetene i Norge. Databasen er tilgjengelig på nhri.no/en/recommendations.

Arrangementer

Møte- og foredragsvirksomhet utgjør en stor og viktig del av NIMs formidlingsarbeid. I 2023 deltok NIM på mellom 350 og 400 arrangementer og møter i regi av eksterne eller NIM.

Egne arrangementer

  • Hvert år arrangerer NIM en rekke egne seminarer, debatter og samtaler om ulike menneskerettslige temaer, i både inn- og utland. I 2023 arrangerte NIM, eller var medarrangør for, følgende tolv arrangementer:
  • Seminar: «FNs høring av Norge om diskriminering av kvinner: Hva bekymrer mest og hva haster angående vold mot kvinner?», i regi av LDO og NIM. 2. februar.
  • Frokostseminar om ytringsfrihet og sivil ulydighet, i regi av Amnesty International Norge og NIM. 15. februar.
  • Lansering av NIMs årsmelding for 2022: «Hvor trykker menneskerettighetsskoen?» 29. mars.
  • «Side event» under FNs permanente forum for urfolkssaker: «Can Human Rights Protect Indigenous Peoples from Climate Harm?», i regi av den norske FN-delegasjonen i New York, Indigenous Peoples Organisation Australia og NIM. 20. april.
  • Lansering av rapporten «Eldres menneskerettigheter – På stedet hvil?». 7. juni.
  • Menneskerettigheter i hagen: Digital lansering av rapporten «Skeiv rett». 19. juni.
  • Seminar under Arendalsuka: «Er klima en menneskerett?», i regi av Amnesty International Norge, Arendalsuka og NIM. 15. august.
  • Karrieredagene 2023: «Hverdagen som jurist i NIM», bedriftspresentasjon i regi av CF Oslo Portal og NIM. 12. september.
  • Frokostseminar: «Oppfølging av Fosen-dommen – mulig nytt menneskerettighetsbrudd, økende hatprat og forsoning?», i regi av Amnesty International Norge og NIM. 9. oktober.
  • Lansering av «Veileder for utredning av menneskerettslige problemstillinger» og «NIM human rights tracker». 24. oktober.
  • Lansering av holdningskampanjen «Stillhet sårer», i regi av Amnesty International Norge, Catalysts og NIM. 3. november.
  • Lansering av rapporten «Generativ kunstig intelligens og ytringsfrihet», i regi av Teknologirådet og NIM. 12. desember.

Andre arrangementer og møter

I tillegg til å arrangere egne arrangementer, holder NIMs ansatte foredrag og innlegg og er deltaker på arrangementer, møter, kollokvier, seminarer og debatter i regi av andre, både nasjonalt og internasjonalt. NIM tar også selv initiativ til mange møter i løpet av et år. Her er et utvalg av arrangementene og møtene NIMs ansatte deltok på i 2023 (i regi av eksterne eller NIM):

  • Workshop i Utrecht med flere nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner i Europa. 12–13. januar.
  • Innspillsmøte om styrking av barn og unges medvirkning på systemnivå, i regi av barne- og familieminister Kjersti Toppe. 17. januar.
  • Dialogmøte med Justisdepartementet og sivilsamfunnsorganisasjoner om regjeringens oppfølging av FN-anbefalinger om krisesentertilbud, omvendt voldsalarm og digital vold. 17. januar.
  • Møte med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om relevante urfolksspørsmål og NIMs arbeid. 25. januar.
  • Foredrag om kunstnerisk ytringsfrihet under «Kulturtalen 2023», i regi av Spekter og LO. 13. februar.
  • Flere møter om rus og menneskerettigheter under FNs narkotikakommisjon. 14. mars.
  • Innlegg under lanseringen av Kirkens Bymisjons rapport «De usynlige barna – Erfaringsrapport om papirløse barn og barn av papirløse». 21. mars.
  • Overlevering av NIMs årsmelding for 2022 til stortingspresident Masud Gharahkhani. 29. mars.
  • Flere innlegg under grunnlovsseminar for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, i regi av Stortinget og NIM. 30. mars.
  • Innspillsmøte med utvalget som skal vurdere å ta FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne inn i norsk lov. 17. april.
  • Innlegg om klima og urfolk under FNs permanente forum for urfolkssaker. 18. april.
  • Presentasjon av NIMs rapport om rus og menneskerettigheter under «Ruskonferansen 2023». 19. april.
  • Møte med H.K.H Kronprins Haakon og Oslos ordfører Marianne Borgen om NIMs arbeid. 25. april.
  • Flere møter om arbeidsmetoder og samarbeid med Sveriges NHRI. 27.–28. april.
  • Presentasjon av NIMs innspill til «List of issues» under frokostmøte om Norges 7. rapportering til FNs barnekomité, i regi av Redd Barna. 28. april.
  • Møte med Stortingets justiskomité om NIMs årsmelding for 2022. 9. mai.
  • Paneldeltaker under debatt om soningsdyktighet og soningsavbrudd, i regi av Rettspolitisk forening og Jussbuss. 9. mai.
  • Innlegg under lanseringen av rapporten «I count. Bostedsløse EU-migranter i Norge», i regi av Kirkens Bymisjon. 25. mai.
  • Oppleser under «Norge lytter – En scenisk lesning av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport». 2. juni.
  • Møte om funksjonshemmedes rettigheter med komiteen for kvinner og likestilling fra det britiske parlamentets House of Commons. 6. juni.
  • Flere innlegg under «Lovkonferansen 2023». 6.–7. juni.
  • Oslo Pride: Paneldeltaker i samtale om partnervold blant skeive, i regi av Skeiv kunnskap og FRI Oslo og Viken. 27. juni.
  • Overlevering av NIMs rapport «Eldres menneskerettigheter – På stedet hvil?» til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. 9. august.
  • Arendalsuka: Innlegg på seminaret «Etter Fosen-dommen: Hvordan balansere hensynet til urfolk og natur mot klimahensyn?», i regi av Altinget. 14. august.
  • Møter med ENNHRI om rettsvesenets uavhengighet og ytrings- og forsamlingsfrihet. 28.–31. august.
  • Deltaker på konferanse i Brno i forbindelse med ny lovgivning om å etablere en nasjonal menneskerettighetsinstitusjon i Tsjekkia. 18. september.
  • Paneldeltaker på seminaret «Tallenes tale: Hvordan er det å være same på Facebook?», i regi av Amnesty International Norge. 20. september.
  • Foredrag om rettsstatens blindsoner under Rettssikkerhetskonferansen 2023. 18. oktober.
  • Møte med FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk. 24. oktober.
  • Innlegg om klimasøksmål og forholdet mellom juss og politikk på «Ryssdalseminaret 2023». 30. oktober.
  • Paneldeltaker og debattleder under Lucy Smiths barnerettighetsdag 2023. 22. november.
  • Overlevering av brev om klima og menneskerettigheter til utenriksminister Espen Barth Eide på vegne av GANHRI under FNs klimatoppmøte (COP28). 3. desember.
  • Innlegg under Bufdirs markering av FNs internasjonale dag for personer med nedsatt funksjonsevne. 4. desember.
  • Flere møter med Sametinget om urfolksrettigheter.
  • Stand under Arbeidslivsdagene ved flere av de juridiske fakultetene.
  • Flere møter med direktørene for NHRIene i Danmark og Sverige.
  • Flere styremøter i ENNHRI.