NIMs formidlingsarbeid
NIM har som oppgave å informere om menneskerettighetene og fremme opplæring, utdanning og forskning på menneskerettighetene. Dette innebærer omfattende møte- og foredragsvirksomhet, tilstedeværelse i mediene og høy produksjon av innhold til egne kanaler. I dette kapitlet kan du lese om NIMs formidlingsarbeid i 2022.
NIM i media
NIM skal bidra til å øke kunnskapen om menneskerettigheter i Norge og formidle menneskerettslige vurderinger i aktuelle saker i offentligheten. I 2022 har NIM vært premissleverandør i en rekke nyhetssaker og bidratt til å sette menneskerettslige problemstillinger på dagsordenen i både lokale og nasjonale medier.
I 2022 har temaer som klima og menneskerettigheter, offentliggjøring av begrunnelser for koronatiltak, ytringsfrihet, hatefulle ytringer og inngrep i samiske bruksområder preget menneskerettighetsdebatten, og NIM uttalte seg i saker om blant annet reparasjon av menneskerettighetskrenkelser, Fosen-dommen, Grunnloven § 112, PSTs metoder for overvåkning, rus og menneskerettigheter, ytringsfrihet i idretten og straffeloven § 185.
I løpet av året skrev også NIM en rekke kronikker. Her er et utvalg:
- Juristen: «Sikrer den norske klimaloven et levelig klima for etterslekten?», 7. januar.
- Morgenbladet: «Vi risikerer å bryte menneskerettighetene ved et arbeidsuhell», 3. februar.
- Dagens Næringsliv: «Når koronatiltak griper inn i menneskerettighetene, kreves det mer enn at man viser til en «helhetsvurdering»», 8. februar.
- Nettavisen: «Storebror ser deg: Kina som digital overvåkningskjempe», 12. februar.
- Dagens Næringsliv: «Ikke alle kan marsjere fritt for sine rettigheter. Vi løfter fanen for dem», 7. mars.
- Adresseavisen: «Gåten Agnes og andre brudd på menneskerettighetene», 13. mars.
- Khrono: «Den akademiske frihetens nye former», 15. mars.
- Morgenbladet: «Menneskerettighetene må sitte i ryggmargen», 21. april.
- Vårt Land: «Privatlivets ufred», 25. april.
- Aftenposten: «Norges institusjon for menneskerettigheter blir kritisert på misvisende grunnlag», 29. mai.
- Klassekampen: «Hvem lytter til barna?», 4. juni.
- Adresseavisen: «Vold i nære relasjoner er et menneskerettighetsproblem», 17. juni.
- Vårt Land: «Det gylne lyset», 16. oktober.
- Altinget: «Fortsatt uavklart hvordan menneskerettighetsbruddet på Fosen skal rettes opp», 21. oktober.
- Juristen: «En rettsstat for de minste?», 21. oktober.
- Dagens Næringsliv: «De små, en gigabyte lange», 28. oktober.
- Rett24: «Menneskerettighetsbrudd må repareres», 9. november.
- Trønderdebatt: «Ytr deg om ytringsfriheten!», 20. november.
- Nationen: «Ytringsfrihet: Gult kort til idretten», 25. november.
- Altinget: «Hvilket menneskerettslig vern har sivil ulydighet?», 9. desember.
- Dagsavisen: «Tenk før du deler», 12. desember.
NIMs kanaler
I tillegg til at NIM uttaler seg i mediene, benytter også institusjonen egne kanaler. NIM er til stede i sosiale medier som Facebook, Instagram og YouTube. I tillegg har institusjonen egne nettsider.
På NIMs nettsider, www.nhri.no, publiseres høringsuttalelser, brev og rapporter som NIM produserer. I tillegg skrives det jevnlig nettsaker om temaer som NIM ønsker å løfte fram. I 2022 skrev NIM over 50 artikler til nettsidene. NIM har også innhold på engelsk og nordsamisk på nettsidene.
Besøkstall på NIMs nettsider
År | Sidevisninger | Sidevisninger per dag |
---|---|---|
2022 | 261 030 | 715 |
2021 | 176 880 | 484 |
2020 | 169 443 | 462 |
2019 | 143 706 | 393 |
Besøkstallene til nettsidene økte med over 47 prosent i 2022, og de mest besøkte sidene var rapportene «Rus og menneskerettigheter» og «Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder» samt informasjonssiden om EMD.
NIM er en aktiv bruker av sosiale medier, og i 2022 ble det publisert over 400 innlegg i NIMs kanaler. Flest innlegg ble publisert på Facebook (rundt 300), som er NIMs viktigste SoMe-kanal. Innlegg om NIMs rapporter og seminarer, inngrep i samiske bruksområder, rus og menneskerettigheter, bystander-effekten og reparasjon av menneskerettighetskrenkelser var blant innleggene som engasjerte følgerne mest i 2022. I tillegg fortsatte sendingene av «Menneskerettigheter i hagen» å skape engasjement.
Formidlingsprosjekter
I 2022 lanserte NIM og Juridika artikkelserien «Rett skal være rett». I tillegg videreførte NIM strømmekonseptet «Menneskerettigheter i hagen».
Artikkelserie: Rett skal være rett
I februar 2022 lanserte NIM og Juridika artikkelserien «Rett skal være rett». Ikke alt er en menneskerettighet, men noen rettigheter er grunnleggende og universelle. Hvilke utfordringer møter menneskerettighetene i vår tid? Det er temaet for artikkelserien, som tar for seg de viktigste og mest aktuelle menneskerettighetsspørsmålene i Norge og Europa.
Artikler:
- «Retten til å bli glemt: Har mediene sletteplikt?», 4. februar.
- «Samers menneskerettslige vern og Fosen-dommen», 8. april.
- «Samvær etter omsorgsovertakelse – ny rettspraksis fra EMD og Høyesterett», 3. juni.
- «Menneskerettighetene til personer med funksjonsnedsettelse: Er det motstrid mellom FN-konvensjonen og norsk rett?», 21. juni.
- «Det menneskerettslege vernet for funksjonshemma sin ytringsfridom – etter Grunnlova, EMK og CRPD», 14. oktober.
Strømmekonsept: Menneskerettigheter i hagen
I 2022 videreførte NIM strømmekonseptet «Menneskerettigheter i hagen», som går ut på at NIM inviterer ulike gjester til å diskutere menneskerettslige problemstillinger i hagen til NIMs direktør Adele Matheson Mestad. I 2022 ble det produsert tre sendinger, og ved årsskiftet hadde sendingene over 27.000 videovisninger på Facebook.
Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder
I episoden diskuterte panelet Fosen-saken, reindriftsamers rett til kulturutøvelse og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP), i forbindelse med at NIM lanserte rapporten «Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder». Deltakere: sametingspresident Silje Karine Muotka, stortingsrepresentant Ola Elvestuen, statssekretær i Olje- og energidepartementet Amund Vik og NIMs regionkontorleder Johan Strömgren. Samtalen ble moderert av NIMs spesialrådgiver Anine Kierulf.
Funksjonshemmedes ytringsfrihet
I denne episoden diskuterte panelet utfordringer knyttet til funksjonshemmedes ytringsfrihet i forbindelse med at NIM lanserte rapporten «Funksjonshemmedes ytringsfrihet – åtte utfordringer». Deltakere: Aftenposten-kommentator Frank Rossavik, Sverre Fuglerud fra Norges Blindeforbund og likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. Samtalen ble moderert av NIMs direktør Adele Matheson Mestad.
Ny åpenhetslov
I denne episoden diskuterte panelet den nye åpenhetsloven, som plikter selskaper å arbeide aktivt for å kartlegge, vurdere og håndtere menneskerettighetsrisikoer i virksomheten sin. Deltakere: Lederen for Norges OECD-kontaktpunkt Frode Elgesem, Christoffer Bjørnum fra Forbrukertilsynet og NIMs assisterende direktør Gro Nystuen. Samtalen ble moderert av NIMs spesialrådgiver Anine Kierulf.
Totalt har NIM laget 19 sendinger av «Menneskerettigheter i hagen». Alle sendingene er tilgjengelige på NIMs Facebook-side og på nhri.no/video/menneskerettigheter-i-hagen/.
Arrangementer
Møte- og foredragsvirksomhet utgjør en stor og viktig del av NIMs formidlingsarbeid. I 2022 deltok NIM på mellom 400 og 500 arrangementer og møter i regi av eksterne eller NIM.
Egne arrangementer
Hvert år arrangerer NIM en rekke egne seminarer, debatter og samtaler om ulike menneskerettslige temaer, i både inn- og utland. I 2022 arrangerte NIM eller var medarrangør for 17 arrangementer.
- Menneskerettigheter i hagen: Digital lansering av NIMs rapport «Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder». 21. januar.
- Lansering av NIMs årsmelding for 2021. 30. mars.
- Lansering av NIMs rapport «Barns rett til beskyttelse mot vold, overgrep og omsorgssvikt». 5. april.
- Digitalt seminar i forbindelse med FNs permanente forum for urfolkssaker: «Human Rights Protection against Interference in Traditional Sami Areas», i regi av NIM og Sametinget. 5. mai.
- Menneskerettigheter i hagen: Digital lansering av NIMs rapport «Funksjonshemmedes ytringsfrihet – åtte utfordringer». 12. mai.
- Seminar om ytringsfrihet i Bergen fengsel. 13. mai.
- Menneskerettigheter i hagen: Åpenhetsloven. 15. juni.
- Seminar under Arendalsuka: «Barnas rettsstat – om barns rettslige handleevne», i regi av Advokatforeningen, Redd Barna, Ung Rettshjelp og NIM. 16. august.
- Digitalt lanseringsseminar: NIMs rapport om holdninger til samer og nasjonale minoriteter. 26. august.
- Seminar: «Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder». 15. september.
- Frokostseminar: «Barn og rus: Er hjelpetilbudet godt nok?». 21. oktober.
- Lærerseminar om konspirasjonsteorier, i regi av Fritt Ord og NIM. 1. november.
- Rundebordsmøte om klima og menneskerettigheter, i regi av NIM, Barneombudet, Redd Barna og Amnesty Norge. november.
- Seminar under FNs klimatoppmøte (COP27): «Taking stock of climate change and human rights – what’s new since COP26, and what to expect going forward?». 10. november.
- Frokostseminar: «Rus og rettigheter: Får rusavhengige den hjelpen de trenger?». 15. november.
- Seminar om menneskerettigheter i metaverset, i regi av NIM og Teknologirådet. 5. desember.
- Frokostseminar: «Straff og rus: Hva sier menneskerettighetene?». 6. desember.
Andre arrangementer og møter
I tillegg til å arrangere egne arrangementer, holder NIM foredrag og innlegg og er deltaker på arrangementer, møter, kollokvier, seminarer og debatter i regi av andre, både nasjonalt og internasjonalt. NIM tar også selv initiativ til mange møter i løpet av et år. Her er et utvalg av arrangementene og møtene NIM deltok på i 2022 (i regi av eksterne eller NIM):
- Møte med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl om flere temaer, deriblant forholdene i norske fengsler, maktbruk mot barn og EMK artikkel 13. 24. januar.
- Dialogmøte med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim om menneskerettigheter og næringsliv. 27. januar.
- Dialogmøte med utenriksminister Anniken Huitfeldt om samarbeid med sivilsamfunn om oppfølging av FNs anbefalinger til Norge, i regi av NGO-forum. 31. januar.
- Møte med klima- og miljøminister Espen Barth Eide om klima og menneskerettigheter. 7. februar.
- Møte med KS om kommunenes menneskerettighetsansvar. 9. februar.
- Paneldeltaker under Urfolksforelesningen 2022, i regi av LawTransform (UiB). 10. februar.
- Møte med utenriksminister Anniken Huitfeldt om ytringsfrihet og Utenriksdepartementets menneskerettighetsagenda. 7. mars.
- Ordstyrer og paneldeltaker på arrangementet «Klimasøksmål jorden rundt – hvem, hva, hvorfor?», under klimafestivalen Varmere Våtere Villere. 9. mars.
- Overlevering av NIMs rapport «Kommuner og menneskerettigheter» til kommunal- og distriksminister Bjørn Arild Gram. 23. mars.
- Overlevering av NIMs årsmelding 2021 til første visepresident Svein Harberg i Stortingets presidentskap. 29. mars.
- Møte med Riksadvokaten og Politidirektoratet om tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker. 1. april.
- Foredrag om barns rettigheter under Barn- og ungekongressen 2022. 25. april.
- Foredrag om klima og menneskerettigheter fra et norsk perspektiv under seminaret «Climate and sustainability lawsuits – how to reduce the risk?», i regi av Wiersholm. 3. mai.
- Møte med EMDs president Robert Spanó om menneskerettigheter og EMDs arbeid. 12. mai.
- Foredrag om menneskerettslige rammer for bruk av makt mot barn for Maktmiddelutvalget. 19. mai.
- Studiebesøk til Romerike fengsel, Ullersmo avdeling. 31. mai.
- Paneldeltaker i debatten «I lomma på algoritmene?» under Norsk Litteraturfestival, i regi av Innlandet fylkesbibliotek, Norsk Bibliotekforening. 1. juni.
- Deltaker under Sametingets plenumsbehandling av NIMs årsmelding 2021. 15. juni.
- Overlevering av NIMs rapport «Funksjonshemmedes ytringsfrihet – åtte utfordringer» til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. 20. juni.
- Møte med barne- og familieminister Kjersti Toppe om behov for bedre systemer for å ivareta barns rett til medvirkning på systemnivå. 20. juni.
- Dialogmøte med FNs spesialrapportør for klima og menneskerettigheter. 22. juni.
- Innlegg om mandatet til FNs spesialrapportør for klima og menneskerettigheter i FNs menneskerettighetsråd. 23. juni.
- Arendalsuka: Paneldeltaker under debatten «For syk til å være i fengsel, for frisk for psykiatrien», i regi av Kriminalomsorgen. 16. august.
- Arendalsuka: Paneldeltaker under Minotenks lansering av rapporten «Kunnskapsoppsummering om rasisme og diskriminering». 16. august.
- Arendalsuka: Paneldeltaker under debatten: «Kampen om Funkis-konvensjonen – Det neste steget for menneskerettigheter i Norge?», i regi av FFO og Unge funksjonshemmede. 18. august.
- Stand på Oslo Freedom of Expression Festival. september.
- Årlig administrativt kontaktmøte med Sametinget. 14. september.
- Møte med sametingspresident Silje Karine Muotka om mennneskerettslige utfordringer for samer. 15. september.
- Paneldeltaker under Rettssikkerhetskonferansen 2022. 21. september.
- Presentasjon av NIMs rapport «Rus og menneskerettigheter» på Rusreformkonferansen, i regi av Foreningen Tryggere Ruspolitikk. 23. september.
- Stand på Karrieredagene 2022 ved Det juridiske fakultet ved UiO. 23. september.
- Paneldeltaker under Folkerettskonferansen 2022, i regi av Forsvarsdepartementet, Forsvarets høgskole og Norges Røde Kors. 29. september.
- Foredragsholder og paneldeltaker under Oslo International Environmental Law Conference 2022. 4.–6. oktober.
- Foredrag på webinaret «Likeverdige tjenester og forebygging av samehets og diskriminering», i regi av Likestillingssenteret KUN og Sametinget. 5. oktober.
- Møte med GANHRIs akkrediteringskomité om NIMs status som nasjonal menneskerettighetsinstitusjon. 6. oktober.
- Møte med Sonja Victorias Stiftelse om barns rettigheter i forbindelse med utforming av offentlige bygg. 14. oktober.
- Paneldeltaker under fagdag om hatprat mot nasjonale minoriteter og samer, i regi av Rådet for flerkulturelle minoriteter i Oslo. 18. oktober.
- Foredrag om de norske barnevernssakene under Nordisk Dommerseminar i København. 28. oktober.
- Paneldeltaker på seminaret «Hatkriminalitet og politisk kritikk – hvor går grensen?», i regi av Den Norske Kriminalistforening. 3. november.
- FNs klimatoppmøte (COP27): Innspillsmøte med klima- og miljøminister Espen Barth Eide om klima og menneskerettigheter. 8. november.
- Konferansier under Raftokonferansen 2022. 12. november.
- Paneldeltaker i samtalen «Passive tilskuere til hatprat – hva kan og bør vi gjøre?», i regi av Stopp hatprat. 16. november.
- Foredrag om ytringsfrihet for lærere under Kompetansenettverksdagen, i regi av Viken fylkeskommune. 16. november.
- Foredrag om voldsutsattes rettigheter under Krisesentersekretariatets fagkonferanse. 21. november.
- Studiebesøk til Danmarks NHRI (Institut for menneskerettigheder). 29. november.
- Overlevering av NIMs rapport «Rus og menneskerettigheter» til barne- og familieminister Kjersti Toppe. 2. desember.
- Foredrag om åpenhetsloven under Åpenhetskonferansen 2022, i regi av Forbrukertilsynet. 7. desember.
- Flere arbeidsmøter med sivilsamfunn om oppfølging av FNs anbefalinger til Norge, i regi av NIM og LDO.
- Månedlige møter med direktøren for Danmarks NHRI (Institut for menneskerettigheder).
- Flere møter i ENNHRI-nettverket.