Over 1 av 4 kjenner ikke til at privatpersoner har en plikt til å avverge vold og overgrep

Piktogram av 1 rød person og tre blå personer. På en rosa bakgrunn.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Verian på oppdrag av NIM. Undersøkelsen understreker behovet for økt kunnskap om avvergingsplikten i befolkningen, for å sikre bedre beskyttelse mot vold og overgrep.

Vold og overgrep utgjør et alvorlig samfunnsproblem. En av ti kvinner i Norge har blitt utsatt for alvorlig fysisk vold fra partner, ifølge NKVTS. Blant menn rapporterer 3 % om det samme.

Les hele undersøkelsen her

Plikt til å beskytte mot vold og overgrep

Norge har en menneskerettslig plikt til å ha et helhetlig system for å forhindre vold overgrep og alvorlig omsorgssvikt. Blant annet krever Istanbulkonvensjonen at det gjennomføres tiltak for å oppmuntre alle som er vitne til eller har mistanke om voldshandlinger til å melde fra om dette.

I Norge er dette blant annet gjennomført gjennom avvergingsplikten i straffeloven. Denne innebærer at alle har en plikt til å handle for å avverge alvorlige lovbrudd, slik som alvorlig vold. Plikten gjelder for alle, enten de er privatpersoner eller ansatte i tjenestene, og går foran taushetsplikten. Flere rapporter har de senere årene dokumentert at det hersker usikkerhet om innholdet i denne plikten.

Undersøkelse om avvergingsplikten

I mars 2025 gjennomførte Verian på oppdrag fra NIM en spørreundersøkelse om befolkningens kjennskap til avvergingsplikten.

Undersøkelsen er gjennomført gjennom Kantar Medias panel GallupPanelet. Litt over 1000 personer har svart på undersøkelsen, som ble rettet mot et representativt utvalg av befolkningen over 18 år.

Hovedfunn

Undersøkelsen finner at et stort flertall i befolkningen mener at alle har et ansvar for å prøve å forhindre alvorlig vold eller overgrep hvis de har mistanke om dette. Samtidig er det en betydelig andel, over en av fire, som ikke kjenner til at også privatpersoner har en lovfestet plikt til å melde ifra eller gripe inn i slike situasjoner. Befolkningen kjenner i høyere grad til at noen yrkesgrupper har en slik plikt enn andre.

Undersøkelsen finner blant annet at:

  • 88 % er helt eller nokså enig i at alle har et ansvar for å prøve å forhindre alvorlig vold eller overgrep hvis man har mistanke om dette, for eksempel ved å melde ifra til politiet eller gripe inn i en situasjon.
  • 72 % tror at privatpersoner har en lovfestet plikt til å prøve å forhindre alvorlig vold og overgrep hvis man har mistanke om dette.
  • 7 % kjenner til at noen i sin omgangskrets eller nærmiljø har vært utsatt for alvorlig vold eller overgrep i løpet av de siste fem årene. 2 % mistenker at noen har vært utsatt.

NIM fremmer en anbefaling i årsmeldingen for 2024 om å styrke gjennomføringen av avvergingsplikten og informasjonsflyten i vold- og overgrepssaker.

For mer om avvergingsplikten, se www.plikt.no.