Brudd på menneskerettighetene får konsekvenser

Knust paragraftegn

Du er altså viktig for å ivareta menneskerettighetene i kommunen. Men hvilke konsekvenser får det om kommunen bryter menneskerettighetene?

Konsekvensene av brudd på menneskerettighetene er klart størst for den enkelte som får sine rettigheter brutt. Menneskerettighetene skal blant annet ivareta menneskeverdet og beskytte enkeltmennesker mot offentlige overtramp. Derfor er det alvorlig når rettigheter brytes.

Men menneskerettighetsbrudd kan også få konsekvenser for kommunens arbeid på flere måter. Trykk på ikonene for å få noen eksempler:

Kommunestyreklubbe med forbudt tegn over.
Ugyldige vedtak

Hvis menneskerettighetene ikke respekteres av kommunen, kan et forvaltningsvedtak bli kjent ugyldig. Da må man se på saken igjen.

Pengesekk forran rådhus.
Krav om erstatning

Kommunen kan ende opp med å måtte betale erstatning for brudd på menneskerettighetene. Menneskerettighetsbrudd kan derfor ende opp med å koste kommunen dyrt.

Samling mennesker hvor en er utelatt ra de andre.
Ressurskrevende

Brudd på rettigheter i enkeltsaker kan føre til at kommunen må gjøre ressurskrevende endringer for å rette opp i feil i lignende saker. Dette kan ta kapasitet bort fra god tjenesteyting.

Knust hjerte.
Svekket tillit

Brudd på rettigheter kan svekke tilliten til beslutningstakere. En sak som illustrerer nettopp dette er den såkalte trygdesaken, hvor flere personer ble feilaktig dømt for trygdesvindel uten lovhjemmel på grunn av en systematisk feiltolkning av EØS-regelverket.