Illustrasjon av ansatt som blir intervuet i bakgrunnen, I forgrunnen en som fører kontroll..

Case: Ytringsfrihet

Du er områdedirektør i kommunen, og har fått delegert ansvar for internkontroll på oppvekstfeltet. Den siste tiden har det kommet flere mediesaker om at barnevernet i kommunen har gjort alvorlige feilvurderinger i enkeltsaker, blant annet på grunn av manglende ressurser.

En dag kommer et intervju med en saksbehandler i barnevernet på trykk i lokalavisen, hvor han forteller at han og flere av hans kollegaer er fullstendig overarbeidet. Han kritiserer samtidig kommunestyret og kommuneadministrasjonen for å ikke gjøre noe med situasjonen. I saken kommer det frem at han er ansatt i barnevernet, men at han uttaler seg på egne vegne.

Illustrasjon av en som fører kontroll som leser en avis.

Etter at saken kommer på trykk, får du vite at barnevernslederen har kalt den ansatte inn på teppet for å si at han ikke skulle ha snakket med journalisten. Du ber om et møte med barnevernslederen for å undersøke hva som har skjedd i saken. Hun bekrefter at hun har hatt et møte med saksbehandleren, og vist til at kommunen har retningslinjer som sier at alle mediehenvendelser skal besvares av ledere. Lederen mener den ansatte har brutt plikten til å være lojal til arbeidsplassen.

Har barnevernslederen rett?

Feil

a) Ja, uttalelsene er et brudd på lojalitetsplikten.

Svar: Nei, det er feil.

Alle kommuneansatte kan som hovedregel si og skrive hva de vil på egne vegne, også når de er kritiske til kommunens arbeid. Ansatte i kommunen har plikt til å være lojal overfor arbeidsgiveren, og kan derfor ikke si eller skrive noe som skader kommunens interesser på en unødvendig måte. Det skal likevel mye til for at lojalitetsplikten kan begrense ytringsfriheten. Ytringer som ikke bryter taushetsplikten og som hovedsakelig gir uttrykk for arbeidstakerens egne synspunkter, er det vanligvis mulig å komme med.

Feil

b) Nei, men han er forpliktet til å få godkjent uttalelsene sine av lederen sin.

Svar: Nei, dette er feil.

Arbeidsgiver kan ikke kreve at en ansatt må få godkjent en ytring før han kommer med den, så lenge han uttaler seg på egne vegne. Det gjelder også om den ansatte kritiserer kommunens arbeid. Arbeidsgiver kan likevel bestemme hvem som skal uttale seg på vegne av arbeidsplassen.

Korrekt

c) Nei, dette er innenfor ytringsfriheten.

Svar: Korrekt!

Alle kommuneansatte kan som hovedregel si og skrive hva de vil på egne vegne, også når de er kritiske til kommunens arbeid. Ansatte i kommunen har plikt til å være lojal overfor arbeidsgiveren, og kan derfor ikke si eller skrive noe som kan skade kommunens interesser på en unødvendig måte. Det skal likevel mye til for at lojalitetsplikten kan begrense ytringsfriheten. Ytringer som ikke bryter taushetsplikten og som hovedsakelig gir uttrykk for arbeidstakerens egne synspunkter, er det vanligvis mulig å komme med.