2. Gi konkrete råd og sørg for at de følges opp

Lyspære

Et viktig resultat av et kontrollarbeid er at kommunen gjør endringer der det trengs. Kontrollarbeidet bør derfor ikke bare avdekke feil og mangler, men også bidra til at manglene faktisk rettes opp. En effektiv og menneskerettighetsbasert kontroll kan på denne måten bidra til både å forebygge og stoppe menneskerettighetsbrudd.

Trykk på ikonene for å lære mer:

Spørsmålstegn
Internkontroll

Det er viktig at internkontrollens funn av risikoer og mangler blir gjort kjent for dem det gjelder, slik at man kan gjøre endringer. Endring kan for eksempel skje gjennom tiltaksplaner man setter i gang for å utbedre en mangel, igangsetting av arbeidsgrupper som skal lage nye arbeidsrutiner, kompetansehevingstiltak, og tilførsel av mer ressurser. Kommunedirektøren skal også holde kommunestyret orientert om risikoer som identifiseres i internkontrollen.

Gruppe på tre personer
Kontrollutvalg

Sitter du i kontrollutvalget? Da bør du være klar over kontrollutvalgets plikt i kommuneloven § 23-2 til å påse at vedtak som kommunestyret treffer ved behandlingen av revisjonsrapporter blir fulgt opp. Hvis en forvaltningsrevisjon har avdekket risiko for menneskerettighetsbrudd i kommunen, er det viktig at kontrollutvalget ikke «slipper» saken før manglene er rettet opp i.