1. Lær deg det grunnleggende

Illustrasjon av kommuneansatt med FN-logo i blå på en hvit t-skjorten under en åpen gul skjorte.

Å sikre menneskerettighetene som ansatt i kommunen, betyr ikke at du må kunne alle detaljene om det juridiske innholdet i internasjonale konvensjoner. Det viktigste er at du vet hva menneskerettighetene er og hvorfor de er viktige. På den måten kan du bygge deg opp en menneskerettslig ryggmargsrefleks, som gjør at du kjenner igjen situasjoner hvor rettigheter kan komme i spill.

Illustrasjon av en lovbok.

Gjennom dette kurset har du fått en grunnleggende innføring i menneskerettighetene. Neste steg vil være å sette seg inn i relevante menneskerettslige bestemmelser og nasjonale lover og regler innenfor akkurat ditt fagfelt.

Utover dette kurset finnes det mange undervisningsopplegg, veiledere og ressurser som gir opplæring og innføring i menneskerettighetene innenfor ulike områder.

Trykk på ikonene for å få noen eksempler på hva du bør kjenne til:

Illustrasjon av en liten jente i rød kjole.
Barn

Jobber du med barn, bør du kunne noe om hva Grunnloven og barnekonvensjonen sier om barns rett til å bli hørt, medvirkning, beskyttelse mot vold og overgrep og retten til utdanning. Du bør også kjenne til hva menneskerettighetene sier om foreldres rettigheter.

Illustrasjon av sykehus
Sykehjem

Jobber du på sykehjem, bør du kunne det grunnleggende om retten til helse, retten til privat- og familieliv og tvangslovgivningen.

Abstrakt illustrasjon av et kart for arealplaner
Arealplanlegging

Jobber du med arealplanlegging, bør du kjenne til hva eiendomsretten, universell utforming og urfolks rettigheter har å si for ditt arbeid.