Simpel illustrasjon av to sykepleiere, en i bakgrunnen med en pilleboks i hånden.

Case: Tvang på sykehjem

Du jobber som ansatt på et av kommunens sykehjem. Bergljot (89) er en av beboerne som nylig flyttet inn på sykehjemmet. Bergljot er dårlig til beins og har høyt blodtrykk, men er helt klar i hodet og stort sett i god form. En dag nekter Bergljot å ta medisinene hun går på. Dere ringer til Bergljots lege, som sier at det kan få alvorlige konsekvenser for helsen hennes om hun fortsetter å ikke ta medisinene sine.

Simpel illustrasjon av matfat med pølse og potetmos, med orange piller i, samt en pilleboks i bakgrunnen.

En av kollegaene dine mener dere må gjøre det dere kan for at Bergljot får i seg medisinene, og foreslår å skjule pillene i Bergljots frokost. Han sier at det er til det beste for Bergljot å skjule medisineringen, og at det kan være helseskadelig om dere lar være.

Hva gjør du?

Feil

a) Jeg lytter til kollegaen min og skjuler pillene i frokosten.

Svar: Er du sikker på det?

Da risikerer du å bryte Bergljots menneskerettigheter. Å skjule medisinene i Bergljots frokost vil være bruk av tvang, som er en begrensning i retten til privatliv. Tvang kan derfor kun brukes om inngrepet har grunnlag i loven, tjener et legitimt formål og er forholdsmessig. Pasient- og brukerrettighetsloven sier at tvang bare kan brukes mot personer som ikke forstår konsekvensene av det de gjør. Bergljot er klar i hodet, og forstår hva hun gjør. Det er derfor tvilsomt at du har grunnlag i loven for å bruke tvang mot henne. I stedet bør du prøve mindre inngripende tiltak, som å prate med Bergljot og prøve å overbevise henne om å ta medisinene sine. Hvis hun likevel ikke ønsker å ta dem, er det lite du kan gjøre så lenge hun forstår konsekvensene av sitt valg.

Korrekt

b) Jeg prater med Bergljot og prøver å overbevise henne om å ta medisinene sine.

Svar: Bra!

Å skjule medisinene i Bergljots frokost vil være bruk av tvang, som er en begrensning i retten til privatliv. Tvang kan derfor kun brukes om inngrepet har grunnlag i loven, tjener et legitimt formål og er forholdsmessig. Pasient- og brukerrettighetsloven sier at tvang bare kan brukes mot personer som ikke forstår konsekvensene av det de gjør. Bergljot er klar i hodet, og forstår hva hun gjør. Det er derfor tvilsomt at du har grunnlag i loven for å bruke tvang mot henne. I stedet må du prøve mindre inngripende tiltak, som å prøve å overbevise henne om å ta medisinene sine. Hvis hun likevel ikke ønsker å ta dem, er det lite du kan gjøre så lenge hun forstår konsekvensene av sitt valg.

Feil

c) Jeg gjør ingenting.

Svar: Er du sikker på det?

Bergljot har rett på helsehjelp, og kan få alvorlige helseskader om hun ikke tar medisinene sine. Det kan derfor være lurt å prate med Bergljot, og prøve å få henne til å ta medisinene sine. Hvis hun likevel ikke ønsker å ta dem, er det lite du kan gjøre så lenge hun forstår konsekvensene av sitt valg. Å skjule medisinene i Bergljots frokost vil være bruk av tvang, som er en begrensning i retten til privatliv. Tvang kan derfor kun brukes om inngrepet har grunnlag i loven, tjener et legitimt formål og er forholdsmessig. Pasient- og brukerrettighetsloven sier at tvang bare kan brukes mot personer som ikke forstår konsekvensene av det de gjør. Det ser ikke ut til å gjelde Bergljot, som er klar i hodet. Det er derfor tvilsomt at du har grunnlag i loven for å bruke tvang mot henne.