Simpel illustrasjon av kvinne med ordførerkjede.

Du er viktig for å sikre menneskerettighetene

Har du tenkt over at som folkevalgt i kommunen tar du ofte avgjørelser som kan påvirke menneskerettighetene? Selv om du ikke vil bli holdt personlig ansvarlig hvis det skjer brudd på menneskerettighetene i kommunen, gjør du hele tiden politiske vedtak som påvirker tjenestenes mulighet til å ivareta menneskerettighetene. Derfor er det viktig at du har et bevisst forhold til hva menneskerettighetene har å si for ditt politiske arbeid.

Trykk på ikonene for å få noen eksempler på hvordan arbeidet du gjør som folkevalgt kan påvirke menneskerettighetene:

Kommunestyreklubbe.
Lokale forskrifter

Når du som folkevalgt vedtar lokale forskrifter, kan det gripe inn i rettighetene til ulike grupper. Et eksempel på dette finner vi fra koronapandemien, da flere kommuner vedtok besøksrestriksjoner i omsorgsboliger og i bofellesskap våren 2020. I etterkant viste det seg at kommunene ikke hadde en lovhjemmel til inngrepet, og flere kommuner gjorde ikke en forholdsmessighetsvurdering i forkant. Å nekte privatpersoner å motta besøk i sitt eget hjem er et svært inngripende tiltak i retten til privat- og familieliv. Saken illustrerer behovet for å gjøre grundige menneskerettslige vurderinger når man vedtar lokale forskrifter som kan gripe inn i rettigheter.

Pengesekk
Budsjett

Når du utformer kommunebudsjettet, påvirker du rettighetene til innbyggerne i kommunen på flere områder. Menneskerettighetene er ikke bare noe man skal ha på papiret, men må følges opp i praksis ved at tjenestene får tilstrekkelige midler til å ivareta befolkningens rettigheter. For eksempel: Om kommunens helse- og omsorgstjenester over tid underfinansieres, kan det øke risikoen for at sykehjemmene ikke har nok tid og kompetanse til å gjennomføre tvungen helsehjelp innenfor lovens rammer.

Pergament med tekst.
Styringsdokumenter

Kommunens styringsdokumenter legger viktige føringer for hvordan de kommunale tjenestene er utformet. Hvis menneskerettighetene er godt reflektert i dokumenter som kommuneplanen, handlingsplaner og tildelingsbrev, kan tjenestene rustes til å gjøre gode menneskerettslige vurderinger. Mangler disse perspektivene i styringsdokumentene, kan menneskerettslige utfordringer ende opp med å gå under radaren. For eksempel finnes det flere tilfeller der kommuner har gått for langt i å begrense de ansattes ytringsfrihet, under henvisning til lojalitetsplikten. Hva som står om lojalitetsplikten og ytringsfriheten i kommunens etiske retningslinjer kan påvirke om dette skjer i din kommune.