Menneskerettigheter i metaverset

Mannlig ansikt som er fotorealistisk på venstre side, og en digtal avatar på høyre side.
Foto: Charlotte Skomsøy/NIM. Montasje: Magnus Eide/NIM.
Epicenter Oslo, Edvard Storms gate 2 (ved Holbergs plass)
Edvard Storms gate 2
Oslo

Teknogigantene satser enorme summer på metaverset og teknologien er i rivende utvikling. Men hvem er ansvarlig hvis menneskerettighetene brytes i metaverset, har avataren din egne rettigheter og vil personvernet overleve?

Metaverset er et omsluttende – og altoppslukende – internett av verdener og tjenester. I metaverset vil man oppleve å være i internett, framfor å se på det. Det kobler sosiale medier, spill, 3D-grafikk og sansing. Din digitale representasjon, enten om det er din avatar eller ditt hologram, skal kunne jobbe, kjøpe kunst og gå på konsert i samme univers.

Ifølge Gartners hype-kurve ligger metaverset mer enn ti år frem i tid, men hypen er stor allerede nå. Facebook har skiftet navn til Meta, og kinesiske Tencent har lansert sin versjon av metaverset. Vi ser smakebiter av framtiden allerede nå – over halvparten av alle amerikanske barn gamer i den virtuelle spillverdenen Roblox, samtidig som utstyr som VR- og AR-briller blir bedre, billigere og mer utbredt.

For å markere FNs menneskerettighetsdag inviterer Teknologirådet og Norges institusjon for menneskerettigheter til seminar hvor vi forklarer hva metaverset er og kan bli, og hva dette kan bety for menneskerettighetene.

Meld deg på arrangementet på Teknologirådets nettsider her.

Program:

Selve seminaret starter kl. 09.00. Fra kl. 08.30 blir det kaffe, litt å bite i og mulighet for å teste VR- og AR-briller. Arrangementet blir også strømmet, og kan følges direkte via en lenke som vil bli lagt ut på denne siden.

  • Metaverset – hvor er vi nå og hvor er vi på vei? v/ Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet
  • Vil metaverset endre menneskerettighetene? v/ Adele Matheson Mestad, direktør i Norges institusjon for menneskerettigheter
  • Paneldebatt med eksperter og stortingsrepresentanter ledet av Tore Tennøe
    • Anne Lise Waal, CEO i Attensi Norge
    • Cecilie Hellestveit, spesialrådgiver i Norges institusjon for menneskerettigheter
    • Grunde Almeland, stortingsrepresentant (V),  leder av Familie- og kulturkomiteen
    • Bjørn Erik Thon, likestillings- og diskrimineringsombod

Både før og etter programmet vil det bli mulig å «teste metaverset». Per Storrø Petersen og Bjørn Rude Jacobsen fra Sintef Digital NTNU demonstrerer og tilrettelegger for testing av både VR- og AR-briller.