Hva og hvorfor
Mange nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner inngir skriftlige innlegg som tredjeparter i saker for domstolene. En tredjepartsintervensjon skal belyse allmenne interesser i saken og gi uttrykk for en generell tolkning av menneskerettslige forpliktelser som har betydning ut over en konkret sak. De skal typisk ikke kommentere bruken av rettsreglene på faktum i den konkrete saken.
Slike innlegg er viktige, fordi nasjonale institusjoner har en sentral rolle som brobygger mellom statene og sivilsamfunnet i dialog med domstolene. Nasjonale institusjoner har ofte også særlig kunnskap om menneskerettighetene som kan bidra til å opplyse en sak for domstolene. På denne måten inngår tredjepartsintervensjoner som en naturlig del av institusjonenes mandat til å fremme og beskytte menneskerettighetene.
Norge og de andre medlemslandene til Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) har for eksempel i København-erklæringen oppfordret Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) til å støtte økende bruk av tredjepartsintervensjoner. Presidenten av den Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), Robert Spano, har også spesifikt oppfordret nasjonale institusjoner til å inngi tredjepartsintervensjoner i ENNHRIs guide for tredjepartsintervensjoner:
National human rights institutions can play a significant role in the effective implementation of the Convention given their unique position as a bridge between the state and civil society. […] Third party interventions from ENNHRI or national human rights institutions can provide various perspectives for the Court.
Liste over tredjepartsintervensjoner
NIM har så langt levert to tredjepartsintervensjoner etter tvisteloven § 15-8 for Høyesterett:
- Skriftlig innlegg for å belyse allmenne interesser for Høyesterett i det såkalte klimasøksmålet (HR-2020-2472-P).
- Skriftlig innlegg til Høyesterett i sak om nakenvisitasjoner i Bergen fengsel og sak om oppfølging etter barnevernets omsorgsovertakelse (23-154353SIV-HRET og 23-112462SIV-HRET).
De to sakene omfattet av det andre innlegget er fortsatt til behandling i høyesterett.
NIM inngår i et globalt nettverk av over 100 nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner (GANHRI) og et tilsvarende europeisk nettverk (ENNHRI) bestående av cirka 50 institusjoner.
Sammen med ENNHRI, har NIM flere ganger bidratt i tredjepartsintervensjoner for EMD. Slike intervensjoner er uttrykk for ENNHRIs samlede syn der innspillene sendes på vegne av de nasjonale institusjonene som en enhet. Sakene variere i tema fra abortrettigheter, stemmerett for funksjonhemmede, overvåkning og klima. Noen av sakene inkluderer:
- Verein KlimaSeniorinnen Schweiz and others v. Switzerland (storkammer)
- Careme v. France
- Duarte v. Portugal and others
- Verein KlimaSeniorinnen Schweiz and others v. Switzerland (kammer)
- Greenpeace Nordic et al. v. Norway
- M. L. v. Poland
- Strøbye v. Denmark and Rosenlind v. Denmark
- Big Brother Watch v. United Kingdom (storkammer)
En oversikt over tredjepartsintervensjoner av ulike NHRIer oppdatert per september 2020 finnes i Annex 1 i ENNHRIs guide for tredjepartsintervensjoner.