NIM-rapport om vold og overgrep mot barn

Kulturhuset i Oslo, møterom boksen
Youngs gate 6
Oslo
Påmeldingen er stengt

Velkommen til lansering av NIMs rapport «Det menneskerettslige rammeverket for beskyttelse av barn mot vold, overgrep og omsorgssvikt».

Om rapporten

I rapporten gjennomgår NIM fem sentrale menneskerettslige rammeverk og deres betydning for statenes forpliktelse til å beskytte barn: Grunnloven, barnekonvensjonen, EMK, Lanzarotekonvensjonen og Istanbulkonvensjonen. NIM redegjør for hva som kan utledes av de ulike menneskerettighetene, konkretisert til konkrete forpliktelser. Et hovedbudskap i rapporten er at statene har mange konkrete forpliktelser knyttet til barns rett til beskyttelse. Disse forpliktelsene omfatter blant annet forebygging, avverging, etterforskning, straffeforfølgning og oppfølging og rehabilitering av ofre.

Rapporten gir en juridisk fremstilling av det menneskerettslige rammeverket. For å gjøre hovedlinjene i rapporten tilgjengelig for alle, har vi skrevet et sammendrag som oppsummerer det viktigste. Rapporten inneholder også et eget sammendrag som er skrevet for barn.

Om seminaret

På lanseringsseminaret vil vi gjennomgå rapportens hovedlinjer. Vi vil også bruke anledningen til å la ulike aktører komme med sine synspunkter på hvor skoen trykker i dag, og hva som kan og bør gjøres for at Norge i større grad skal etterleve forpliktelsene etter menneskerettighetene.

Program

  • Velkommen ved NIMs direktør Adele Matheson Mestad
  • Regjeringens arbeid med vold mot barn ved barne- og familieminister Kjersti Toppe
  • Det menneskerettslige rammeverket for beskyttelse av barn – en gjennomgang av hovedlinjene i rapporten ved NIMs rådgivere Mina Haugen, Hannah Brænden og Kirsten Kolstad Kvalø
  • Fra voldelig hjem til svikt i barnevernet – en personlig historie ved Abid Raja, forfatter av boken «Min skyld» og stortingsrepresentant
  • Korte innlegg fra ulike aktører om hva de menneskerettslige forpliktelsene innebærer, og hva Norge bør gjøre:
    • Barneombud Inga Bejer Engh
    • Redd Barna ved seksjonssjef Thale Skybak
    • Stine Sofies stiftelse ved Helene Kløcker og Line Duesund Svendsen
  • Avslutning og vel hjem ved NIMs direktør Adele Matheson Mestad

Bestillinger

Bestilling er stengt for denne hendelsen.