NIM har sammenstilt FNs anbefalinger til Norge i rapporten «Compilation of Recommendations to Norway» og ønsker velkommen til digital lansering 12. november kl. 13:00 – 15:00 på Teams. Ønsker du å delta? Send mail til Kristin Høgdahl: Kristin.Hogdahl@nhri.no. Se opptak av seminaret her.
Program
- 13.00: Presentasjon av NIMs rapport «Compilation of Recommendations to Norway» v/Adele M. Mestad, direktør i NIM.
- 13.20: Statens arbeid med FNs anbefalinger v/Thor Kleppen Sættem, statssekretær (H) i Justisdepartementet.
- 13.35: Det sivile samfunns arbeid med FNs anbefalinger v/Else McClimans, leder for Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.
- 13.45: Paneldiskusjon mellom:
- Gro Nystuen, assisterende direktør i NIM.
- Guri Hestflått Gabrielsen, fagdirektør i LDO (Likestillings- og diskrimineringsombudet).
- Live Kroknes Berg, faglig leder ved Rettighetssenteret (FFO –Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon).
- Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.
Ordstyrer: Kristin Høgdahl, seniorrådgiver i NIM.
Representanter fra departementer med koordineringsansvar for rapportering til FN-organene vil være tilgjengelig for å svare på spørsmål.
Om rapporten
Mellom 2017 og 2020 har Norge rapportert til alle relevante FN-konvensjoner for menneskerettigheter, det vil si FNs kvinnekonvensjon, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, FNs torturkonvensjon, FNs rasediskrimineringskonvensjon, FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter og FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. I tillegg rapporterte Norge til overvåkingsmekanismen Universal Periodic Review under FNs menneskerettighetsråd.
Rapporteringsprosessene engasjerte og bidro til samhandling mellom flere samfunnsaktører. Det inkluderte ansvarlige departementer som koordinerte regjeringens statusrapport til de forskjellige konvensjonene, samt organisasjoner i det sivile samfunn, ombudsinstitusjoner og NIM som alle ga innspill til disse prosessene.
Rapporteringsprosessene omhandlet et bredt spekter av menneskerettighetsutfordringer i Norge, og FNs traktatorganer har kommet med flere anbefalinger angående disse utfordringene. NIM har utarbeidet en Sammenstilling av alle FNs anbefalinger til Norge på menneskerettighetsområdet i perioden november 2017 til mars 2020.
Med denne sammenstillingen ønsker NIM å bidra til en godt koordinert og åpen prosess i oppfølgingen av anbefalingene. NIM har erfart at kommunikasjon og koordinering i forkant av rapporteringsprosessene har hatt stor verdi. Vi ønsker å videreføre det gode samarbeidet og informasjonsdelingen til arbeidet med oppfølging av anbefalingene i etterkant av rapporteringssyklusen.
I Norge inngår oppfølgingen av FNs anbefalinger som en del av det løpende politiske arbeidet. Det innebærer at departementene har ansvar for oppfølging av anbefalinger innenfor eget virksomhetsområde.
Det er likevel flere sider ved dette arbeidet hvor det er behov for mer informasjon. Det er viktig å vite hvilke anbefalinger som har vært prioritert og hvilke politiske initiativ og tiltak som er planlagt eller iverksatt for å adressere de ulike anbefalingene.
NIMs sammenstilling viser at ulike FN-organer har tatt opp de samme menneskerettighetsutfordringene, og flere anbefalinger faller inn under ansvarsområdet til flere departementer.
I tillegg er mange menneskerettighetsutfordringer nært knyttet til hva som skjer i praksis, et ansvar som ofte ligger på det kommunale nivået.
Det er derfor av stor interesse å forstå hvordan koordinerings- og oppfølgingsarbeidet er organisert blant institusjoner på statsnivå så vel som på kommunalt nivå og mellom staten og kommunene.
Vi ønsker også å diskutere hvordan vi kan utvikle en effektiv prosess for meningsfull utveksling av informasjon mellom ulike aktører. Dette for å sikre bedre oppfølging av anbefalingene og unngå å skape unødvendig byråkratisk og administrativ belastning for de berørte institusjonene. NIM vil gjerne bidra til utviklingen av en slik prosess med informasjonsdeling og koordinering for å lette og styrke arbeidet med internasjonale overvåkingsmekanismer.