Ny rapport fra Amnesty og Samerådet om hvordan klimaendringer og grønn omstilling truer urfolks rettigheter i Sapmi

Amnesty og Samerådet har lansert rapporten «Just Transition or ‘Green colonialism’». Rapporten beskriver hvordan klimaendringene truer samenes kultur og eksistens på to måter:

  1. Direkte gjennom miljøpåvirkninger som endringer i værforhold og økosystemer.
  2. Indirekte gjennom økning i energi- og ressursutvinningsprosjekter i Sápmi, som kalles «grønn» utvikling og «ren» energiomstilling.

Les hele rapporten her.

Rapporten fremhever viktigheten av konsultasjoner og retten til fritt forhåndsinformert samtykke (Free Prior and Informed Consent – FPIC) for å identifisere og forhindre mulige menneskerettighetsbrudd på et tidlig stadium. Prinsippet om FPIC fremgår av flere bestemmelser i FNs erklæring om urfolks rettigheter (UNDRIP).

Gjennom case-studier fra Norge, Sverige og Finland undersøker rapporten hvordan beslutningsprosessene i energiprosjekter har vært. Sakene er vindkraftverkene på Fosen, en planlagt nikkel-gruve Rönnbäck og søknader om mineralutvinning i Käsivarsi. Rapporten konkluderer med at alle tre statene svikter i å gi samiske representanter tilstrekkelige ressurser til å delta effektivt i konsultasjoner, og at de samiske samfunnene som blir påvirket av energiutbyggingen blir tvunget til å ta saken til domstolene og internasjonale menneskerettighetsorganer. Ifølge rapporten er det derfor avgjørende at staten sikrer materiell og prosessuell beskyttelse for å forhindre potensielle menneskerettighetsbrudd.

I rapporten fremmes det anbefalinger samlet og enkeltvis til Norge, Sverige og Finland. Blant anbefalinger til Norge er:

  • Krav om uavhengige konsekvensutredninger som inkludere samisk tradisjonell kunnskap.
  • Utvikle prosedyrer for vurderinger knyttet til FNs konvensjon for sivile og politiske rettigheter artikkel 27, for å beskytte samenes rett til å utøve sin kultur.
  • Kartlegge og overvåke naturgrunnlaget for samisk kultur i samarbeid med samene.
  • Avverge muligheten for forhåndstiltredelse før gyldigheten av en tillatelse er rettslig avklart.
  • Bidra til forskning på kumulative konsekvenser av vindkraftutvikling i samiske områder på samisk kultur og næringer.

NIM har tidligere skrevet én rapport om menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder og én om samiske rettigheter og klimaendringer. Rapportene kan leses her:

NIM har også nylig sendt brev til Energidepartementet om evalueringen av Fosen-saken, hvor NIM etterlyser konkrete tiltak for å forhindre fremtidige brudd på urfolks menneskerettigheter. Les brevet her: