Regjeringen har besluttet å gi Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) ansvaret for å følge opp myndighetenes oppfølging og etterlevelse av to Europarådskonvensjoner, Istanbulkonvensjonen om vold i nære relasjoner og Menneskehandelskonvensjonen. Tematikken faller innenfor NIMs eksisterende mandat.
NIM har hatt dialog med Justisdepartementet om disse funksjonene over flere år og er glade for at departementet nå ønsker å opprette slike rapportørfunksjoner i Norge. NIM ønsker å kunne bidra til gjennomføringen av de konkrete konvensjonsforpliktelsene i Norge, og på den måten bedre menneskerettighetsbeskyttelsen for enkeltindividet.
NIM har allerede vært i kontakt med sivilsamfunnsorganisasjoner på disse feltene som ønsker å samarbeide med oss. Rapportørfunksjonen vil kunne starte opp i 2026 hvis Stortinget vedtar finansiering over statsbudsjettet.
Om Menneskehandelskonvensjonen
Europarådets konvensjon om tiltak mot menneskehandel, også kjent som Menneskehandelskonvensjonen, har som formål å forebygge og bekjempe nasjonal og internasjonal menneskehandel, å sikre effektiv straffeforfølgning av bakmennene, og å fremme det internasjonale samarbeidet på dette området.
Konvensjonens artikkel 10 oppfordrer statene til å oppnevne nasjonale rapportører eller andre mekanismer for overvåking av statlige institusjoners innsats i kampen mot menneskehandel og gjennomføringen av krav til nasjonal lovgivning.
Om Istanbulkonvensjonen
Istanbulkonvensjonen er Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner. Den gir et omfattende og helhetlig rammeverk for hvordan myndighetene skal gjennomføre plikten til å forebygge og bekjempe vold mot kvinner og vold i nære relasjoner i praksis.
Regjeringen har i opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner for perioden 2024-2028 varslet at den vil utnevne et uavhengig nasjonalt organ for overvåkning av Norges gjennomføring av Istanbulkonvensjonen. Tildelingen av dette ansvaret til NIM er en oppfølging av norske myndigheters forpliktelse til å utpeke eller opprette et slikt organ etter Istanbulkonvensjonen artikkel 10.
Oppstart i 2026
NIM vil i sitt innspill til statsbudsjettet for 2026 legge inn forslag til finansering av rapportørfunksjonen, og utover i 2025 vil NIM planlegge organisering av selve funksjonen, inkludert hvordan NIM skal samarbeide med andre aktører på feltet for å løse denne oppgaven på best mulig måte.