Lihkku sámi álbmotbeivviin! Gratulerer med samenes nasjonaldag!

Det samiske flagget vaiende i vinden på himmelblå bakgrunn.

I dag er samenes nasjonaldag. En dag som markerer starten på den samiske rettighetskampen på tvers av landegrenser. Datoen 6. februar er til minne om det første samiske landsmøtet i 1917, hvor samer fra hele Norden samlet seg for å samarbeide om felles utfordringer og rettigheter. I Norge har denne kampen blant annet resultert i Grunnlovens § 108, som forplikter statens myndigheter til å sikre og utvikle det samiske språk, kultur og samfunnsliv.

Grunnlovfestingen av samenes rettigheter kom i kjølvannet av Alta-saken og var en viktig markør for anerkjennelsen av samenes status som urfolk. Som det ble fremholdt i stortingsforhandlingene, ville en grunnlovfesting endelig kunne bidra til å «rydde grunnen for at mistillit erstattes med tillit og felles tro på en framtid for det samiske folk».1Stortingsforhandlinger 1987–1988, s. 3021.

Utformingen av Grunnloven § 108 er i stor grad inspirert av, og reflekterer, de internasjonale menneskerettighetene som staten har forpliktet seg til. Både FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 27 og ILO-konvensjon nr. 169 om urfolks rettigheter, beskytter nettopp urfolks rett til å bevare og videreutvikle sin egen kultur.

Verdens urfolk står i dag overfor betydelige utfordringer som truer disse rettighetene, og den samiske befolkningen er intet unntak. Blant annet utgjør klimaendringer og naturinngrep en økende trussel mot samisk kulturutøvelse, noe Fosen-saken illustrerer. Samisk språk er også truet og krever beskyttelse.

I de siste årene har FN-erklæringen om urfolks rettigheter (UNDRIP) fra 2007 fått økende oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt. Erklæringen er til dags dato det mest utførlige internasjonale arbeidet på urfolks rettigheter og har bred internasjonal oppslutning. Erklæringen reflekterer i stor grad eksisterende folkerettslige prinsipper og har derfor betydning for samiske rettigheter i Norge.2Noe også Høyesterett understreker i HR-2018-456-P (Nesseby), avsn. 97.

Erklæringens legitimitet og betydning skyldes at den ble utformet i et tett samarbeid mellom FN, statene, urfolksorganisasjoner og urfolkseksperter fra alle kontinenter. Verdenssamfunnet så et behov for å forankre urfolks egne behov og perspektiver i et eget internasjonalt instrument. Erklæringens fortsatte relevans og globale betydning i dag understrekes ved at årets tema for FNs permanente forum for urfolkssaker er hvordan erklæringen kan implementeres og gjennomføres i FN-systemet og blant medlemslandene.

Samenes nasjonaldag er en viktig anledning til å feire samisk kultur og rette oppmerksomheten mot styrkingen av samiske rettigheter. Vi i NIM heier på denne utviklingen og ønsker alle til lykke med samenes nasjonaldag. NIM sávvá buohkaide lihkku sámeálbmot beivviin!

Les også: