I dag la regjeringen frem den første nasjonale handlingsplanen mot hets og diskriminering av samer.
Den nye handlingsplanen har 32 tiltak og er fordelt på tre innsatsområder:
- Dialog og et velfungerende demokrati.
- Kunnskap og kompetanse.
- Trygghet og sikkerhet.
Handlingsplanen skal vare til 2030, og vil bli evaluert i perioden for å sikre at innsatsen gir ønskede effekter.
Den nye handlingsplanen kan du lese her (regjeringen.no).
Det følger av menneskerettighetene at statene har en forpliktelse til ikke bare å forby diskriminering og hatprat, men også til å iverksette effektive tiltak for å forebygge og bekjempe fordommer som bidrar til disse problemene. Denne handlingsplanen er en viktig del av dette ansvaret.
Handlingsplanen viser blant annet til NIMs undersøkelse om befolkningens holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge. En av anbefalingene i NIMs rapport var at myndighetene bør sørge for at alle politidistrikter i Norge bygger opp fagmiljøer som kan samle inn og publisere statistikk om de konkrete gruppene som er utsatt for hatefulle ytringer og hatkriminalitet, inkludert samer. Da NIM sendte inn sine innspill til utkastet til handlingsplanen i 2024, gjentok vi bl.a. denne anbefalingen. NIM mener det er bra at dette nå gjøres til et eget tiltakspunkt i handlingsplanen.
Det er viktig at myndighetene nå sikrer en systematisk oppfølgning av tiltakene, og at dette skjer i tett dialog med Sametinget og det samiske sivilsamfunnet.
Statsminister Jonas Gahr Støre sa under lanseringen:
«Som Sannhets- og forsoningskommisjonen slår fast, så har fornorskingspolitikken overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner hatt tragiske konsekvenser. Denne politikken førte til tap av språk, kultur og identitet for dem som ble utsatt for dette. Mennesker er blitt grovt diskriminert – for den de er»
En god gjennomføring av handlingsplanen mot hets og diskriminering av samer vil også kunne bidra i forsoningsarbeidet.
Synliggjøring og kunnskap er et viktig ledd i å bekjempe negative holdninger og hatprat. Handlingsplanens tiltak for å styrke kunnskapen om samenes historie, språk og kultur blant annet i helse og omsorgstjenestene, NAV, Politiet, kommuner, barnehager og skoler vil være sentrale tiltak for å bekjempe og forebygge hets og diskriminering.