I år har NIM produsert et rekordstort antall rapporter. Åtte nye og én revidert rapport har det rukket å bli før vi skriver 2023.
NIMs rapporter har et stort spenn tematisk men har hver på sin måte vært med på å prege samfunnsdebatten og sette menneskerettslige problemstillinger på agendaen. Rapportene speiler NIMs brede mandat, og selv om de ikke er uttømmende for det NIM har gjort i 2022, representerer de tusenvis av arbeidstimer, faglig dypdykk og undersøkelser i temaer som engasjerer og er viktige i Norge i dag.
Les alle NIMs rapporter fra 2022 her: NIM har lansert rapporten «Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder». Les rapporten her og se panelsamtale i forbindelse med lanseringen.
Regjeringen har sagt at FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal inkorporeres i norsk rett. Debatten om når og hvordan dette skal foregå har pågått i lang tid. Det har blant annet vært usikkerhet omkring hvilke følger en inkorporering av konvensjonen kan få for annen lovgivning i Norge. I denne rapporten drøftes spørsmålet om mulig motstrid mellom norsk rett og CRPD med utgangspunkt i en folkerettslig tolkning av konvensjonens artikkel 12 om rettslig handleevne og artikkel 14 om tvungen helsehjelp. En av konklusjonene er at bekymringen for at inkorporering av CRPD vil føre til stor rettsusikkerhet, synes overdreven.
Denne rapporten gir et overblikk over de viktigste menneskerettslige utfordringene som oppstår når teknologiutviklingen gir maskinene en stadig mer sentral plass i styring og forvaltning av det norske samfunnet.
Rapporten gjennomgår Grunnloven og flere menneskerettighetskonvensjoner, og trekker ut hva disse konvensjonene har å si for statenes plikt til å arbeide mot vold mot barn.
Rapporten tydeliggjør det menneskerettslige ansvaret landets kommuner har, og synliggjør utfordringer og behov som finnes slik at det lokale menneskerettighetsarbeidet kan styrkes. Rapporten skal sette kommunenes menneskerettighetsansvar på dagsordenen, og tjene som en verktøykasse for kommunene. Oppdatert 29. april 2022.
Denne rapporten løfter frem noen av ytringsfrihetsutfordringene funksjonshemmede møter, og ønsker å skape bevissthet om betydningen av Norges menneskerettslige forpliktelser på dette området.
I denne rapporten presenterer NIM funn fra en omfattende spørreundersøkelse om befolkningens holdninger til samer og nasjonale minoriteter, og etterlyser tiltak for å forebygge og bekjempe hatprat mot, samt et betydelig kunnskapsløft om de samme gruppene.
Det er flere svakheter knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Denne rapporten forsøker å skape større bevissthet om statens menneskerettslige forpliktelser på rusfeltet, og hvor godt de er ivaretatt. I rapporten fremmes ni anbefalinger til myndighetene om hvordan rusbrukeres menneskerettigheter kan styrkes.
I denne rapporten forklarer vi hva Metaverset er og kan bli, og hva det kan bety for menneskerettighetene. Rapporten er resultatet av et samarbeid mellom Teknologirådet og NIM.