NIM deltar på FNs klimatoppmøte i Egypt

Mellom 6. og 18. november skal delegasjoner fra hele verden samles for å forhandle om løsninger på klimakrisen under FNs klimatoppmøte (COP27) i Egypt. Dette haster. Verden er allerede 1,1°C varmere enn preindustriell tid, og klimaendringene er allerede tydelige.

Uten klimaendringene ville de dødelige hetebølgene i Storbritannia i sommer tatt færre liv. Sommerens striregn i Pakistan var i visse perioder var opp mot 50 % verre på grunn av klimaendringene, som førte til enorme flommer der minst 1500 mennesker mistet livet. Folkehelseinstituttet mener at klimaendringene er en av de største truslene mot folkehelsen i Norge, og ifølge Høyesterett er det «ikkje tvilsamt at fylgjene av klimaendringar i Noreg vil kunne føre til tap av menneskeliv, til dømes ved flaum eller jordras».

Dette påvirker menneskerettighetene. Et skadet klimasystem vil føre til mer ekstremvær som truer menneskers liv, hjem, helse, biologisk mangfold og naturen vi avhenger av. Menneskerettighetene forplikter stater til å beskytte sine innbyggere mot slike trusler ved å kutte utslipp etter menneskerettigheter som retten til liv, privatliv, helse, eiendom og et levelig miljø. Klimaendringene er med rette beskrevet som en av de største truslene mot menneskerettighetene av 161 land i en resolusjon fra FNs generalforsamling.

For å fremme dette perspektivet, reiser NIMs fagdirektør Jenny Sandvig og rådgiver Hannah Cecilie Brænden til COP27 på søndag. Under klimatoppmøtet vil NIM arbeide for at de nasjonale delegasjonene er bevisste på sine menneskerettslige forpliktelser til å avverge klimaendringene for å sikre nåværende og fremtidige generasjoners rett til liv og helse, og NIM har tre hovedformål med deltakelsen:

1. Fremme oppfordringer fra 119 nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner til delegasjonene

Sammen med vår globale allianse GANHRI av 119 nasjonale institusjoner for menneskerettigheter, har vi gått sammen om et felles brev med åtte oppfordringer til alle delegasjonene.

Brevets hovedbudskap er at alle land må gjennomgå og styrke sine mål for å kutte klimagassutslipp innen 2030, slik de forpliktet seg til i Glasgow-pakten. FNs miljøprogram advarte i forrige uke om at verden er på vei mot en katastrofal oppvarming på 2,5°C, og FNs klimapanel har advart om at vinduet for å sikre en levelig fremtid for alle er i ferd med å lukkes. For å kunne effektivt og tilstrekkelig beskytte menneskerettighetene, må alle stater derfor gjøre mer for å begrense oppvarmingen til 1.5°C. Dette er særlig viktig når vi vet at oppvarming over 1.5°C kan føre til at irreversible vippepunkter utløses, som innebærer alt fra kollaps av Grøndlandsisen med potensielt syv meter havstigning, til brå tining av boreal permafrost og dermed ukontrollerbare metangassutslipp. GANHRI understreker også at nye olje- og gasstillatelser ifølge det internasjonale energibyrået er uforenelig med å begrense oppvarmingen til 1.5°C.

Videre løfter GANHRI frem i brevet at stater må sørge for at sivilsamfunnet kan delta fritt i klimaforhandlingene, og at miljøforsvarere beskyttes før, under og etter COP27. Fem av FNs spesialrapportører har slått alarm om restriksjoner på sivilsamfunnets deltagelse på klimatoppmøtet.

NIM vil arbeide for å fremme GANHRIs oppfordringer i forhandlingene som pågår. Vårt åpne brev kan lastes ned her.

2. Bidra til gode diskusjoner om klima og menneskerettigheter

NIM skal arrangere panelsamtalen «Taking stock of climate change and human rights – what’s new since COP26, and what to expect going forward?” torsdag 10. november på Bellonas Pavilion i Blue. Mer informasjon om panelsamtalen er tilgjengelig her: https://www.nhri.no/en/kalender/taking-stock-of-climate-change-and-human-rights-whats-new-since-cop26-and-what-to-expect-going-forward/

3. Observere pågående forhandlinger

NIM vil også delta på en rekke andre arrangementer og være observatør til de pågående forhandlingene, med sikte på å fremme menneskerettighetene i diskusjonene som pågår.

Vil du komme i kontakt med oss?

Dersom noen ønsker å komme i kontakt med NIM i Egypt, kan fagdirektør Jenny Sandvig nås på telefon 0047 993 73 602 eller e-post jenny.sandvig@nhri.no.

Rådgiver Hannah Cecilie Brænden er tilgjengelig på telefon 0047 468 97 943 eller e-post hannah.braenden@nhri.no.