I dag feires FN-dagen verden over. Hvert år markeres denne dagen for å feire at FN-pakten trådte i kraft den 24. oktober 1945. Formålet med dagen er å minne oss på De Forente Nasjoner (FN) sine mål og hva organisasjonen har oppnådd. Målet med FN er å sikre fred og sikkerhet, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling på tvers av landegrenser. I dag har FN 193 medlemsland, deriblant Norge.
FN ble til i kjølvannet av andre verdenskrig for å opprettholde freden i fremtiden. I februar 1945 ble USAs president Franklin D. Roosevelt, Storbritannias statsminister Winston Churchill og Sovjetunionens leder Josef Stalin enige om å opprette en ny verdensorganisasjon. Noen måneder senere begynte undertegningen av FN-pakten. Etter å ha blitt ratifisert av mange land, inkludert de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, trådte FN-pakten i kraft den 24. oktober 1945. FN ble dermed formelt opprettet for 77 år siden.
FN-pakten er altså avtalen som setter rammene for verdensorganisasjonen. Traktaten kan regnes som FNs grunnlov siden den beskriver reglene og prinsippene for styringen av FN. Av pakten fremgår det hvilke saker FN skal jobbe for og hva landene må gjøre for å oppnå målene, samt hvilke rettigheter og forpliktelser medlemslandene har i FN. FN-pakten slår også fast at FN skal være et samlingspunkt for landene i arbeidet for å nå målene.
En arena for internasjonalt samarbeid er fortsatt helt nødvendig for å møte en rekke av dagens utfordringer. I dag er det krig og konflikt mange steder i verden, og flere mennesker er drevet på flukt. Noen land har i de siste årene også hatt en betydelig demokratisk tilbakegang hvor mennesker opplever å miste rettigheter de tidligere hadde. Dette går særlig utover sårbare grupper i samfunnet. I tillegg endres klimaet i et raskt tempo, og utgjør en prekær trussel mot realiseringen av menneskerettighetene. For å finne gode løsninger på disse komplekse utfordringene er det derfor viktig at landene fortsetter å jobbe sammen for å skape en bedre verden.