Denne uken markeres samisk språkuke, en uke som skal vise frem og løfte opp de samiske språkene.
Språk spiller en helt grunnleggende rolle i alle menneskers hverdag. Språket er ikke bare et verktøy for kommunikasjon, utdanning, sosialt samspill og utvikling, men også et utrykk for den enkeltes identitet, kulturelle historie, tradisjoner og minner.
Utrydningstruede språk
Ifølge UNESCO finnes det om lag 6000 til 7000 språk i verden. Fire prosent av disse snakkes av 97 prosent av verdens befolkning. Mange språk risikerer å dø ut, fordi de ikke blir tilstrekkelig mye brukt. De samiske språkene blir sett på som utrydningstruet.
Det er derfor viktig å få kunne lære seg samisk, og at de samiske språkene både brukes og synliggjøres i det offentlige. Etter Grunnloven skal myndighetene «legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.» Dette grunnlovsvernet er basert på menneskerettighetene.
To høringer om samisk språk
Nå ligger det to forslag på høring som omhandler samiske språk. Det ene er endringer av forvaltningsområdet for samisk språk, som var et av utredningen «Hjertespråkets» mest sentrale forslag i 2016. Språkområdet gir viktige rammebetingelser for bruk og utvikling av samiske språk. I dette området har man blant annet rettigheter til svar på samisk i kontakten med en rekke myndigheter, samiske barnehager, opplæring i og på samisk, og til å bruke samisk i rettsvesenet og i helse og omsorgssektoren. Departementet foreslår lovendring med en ny forvaltningsområdeordning med tre kommunekategorier; språkutviklingskommuner, språkvitaliseringskommuner og bykommuner. Høringsfristen er 15. november 2021 og denne finner du her:
Høring – forslag om endringer i sameloven (samelovens språkregler)
En annen viktig høring er forslaget til ny opplæringslov. I forslagets kapittel 27 handler om opplæring i og på de samiske språkene. Her foreslås det blant annet å lovfeste rett til opplæring i samisk i videregående for ikke-samiske elever som har hatt opplæring i eller i og på samisk i grunnskolen. Samtidig foreslås det å presisere at kommunene og fylkeskommunene skal gi elever tilbud om opplæring i et samiskspråklig miljø, hvis fjernundervisning alene gjør at opplæringen ikke blir trygg og forsvarlig. Høringsfristen er 20. desember 2021 og denne finner du her:
Høyring Forslag til ny opplæringslov og endringar i friskolelova
Giellavahkku
Samisk språkuke har dessuten en egen nettside, med program, ressurser og informasjon om språkuken.